Jubilejný 10. ročník Fest Anče začína v Žiline už zajtra, uvedie rekordný počet filmov


Foto: Jubilejný 10. ročník Fest Anče začína v Žiline už zajtra, uvedie rekordný počet filmov

Už zajtraším dňom začína po desiaty raz v Žiline Medzinárodný festival animácie Fest Anča, na ktorom budú môcť návštevníci v dňoch od 29.6. – 2. 7. ochutnať kokteil krátkometrážnych aj dlhometrážnych filmov zo sveta. Fest Anča vo svojom programe prináša až tri filmy nominované na Oscara v roku 2017. Jedným z nich je čarovný príbeh o kruhu ľudského života Červená korytnačka.



V spolupráci s japonskou produkciou ho natočil Michaël Dudok de Wit, ktorý získal Oscara za svoj krátky film Otec a dcéra. „Nádherná meditatívna snímka uchvacuje obrazom, hudbou a jemnými emóciami, pri ktorých sa zastavuje dych,“ prezradila riaditeľka festivalu Žofia Bosáková. „Bez použitia slov sa spolieha len na remeselne dokonalú animáciu. Niet sa čo čudovať, že vyhrala na Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes zvláštnu cenu Un Certain Regard Special Prize.“

Na Oscara bol nominovaný aj výpravný animovaný film amerického štúdia Laika Kubo a kúzelný meč. Podľa názvu by ste si mohli myslieť, že ide o slovenskú ľudovú rozprávku, no tentoraz budeme cestovať do dávneho Japonska. Režisér Travis Knight pracoval na filme až desať rokov. Výsledkom je detailne prepracovaná a rozsahovo epická animovaná rozprávka, ktorá získala prestížne ocenenie BAFTA.  

V Japonsku sa odohráva aj film režiséra Mamoru Hosoda Chlapec vo svete príšer. Osirotený deväťročný Kjúta, žijúci na uliciach tokijskej štvrti Šibuja, sa náhodou ocitá v alternatívnom vesmíre, kde ho vychováva medvedí bojovník Kumatecu. Cez sympatický hašterivý nesúlad sa medzi nimi postupne buduje vzťah syna a náhradného otca. Chlapec vo svete príšer je filmom o tvorbe krásneho puta.



Filmová narodeninová oslava festivalu Fest Anča vypukne už tento štvrtok 29. júna v kultúrnom centre Stanica Žilina-Záriečie, v Novej Synagóge, v Bábkovom divadle, v kníhkupectve Artforum a rodinné filmy si zadarmo môžete pozrieť aj v Telke v meste na Námestí Andreja Hlinku. Okrem famóznych filmov prídu do Žiliny aj majster bábkovej animácie Barry Purves, kráľ animovaného hororu Robert Morgan a oceňovaný režisér Paul Bush. Podujatie finančne podporil Audiovizuálny fond.


Miesto: -
Dátum: 29.06.2017 - 09:00    02.07.2017 - 17:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu