Prichádza zmena zákona: Zviera už ďalej nebude vecou, obmedzia sa aj cirkusy


Foto: Prichádza zmena zákona: Zviera už ďalej nebude vecou, obmedzia sa aj cirkusy Foto: ilustračné

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) zavádza významné legislatívne zmeny zamerané na ochranu zvierat. V rámci novely zákona o veterinárnej starostlivosti mení doterajšiu definíciu zvieraťa, vytvára systémové opatrenia proti množiteľom psov, posilňuje práva veterinárnych inšpektorov a znemožní zneužívanie zvierat v cirkusoch.

„Slovensko sa touto novelou zaradí medzí najvyspelejšie krajiny vo vzťahu prístupu k zvieratám. Zviera už nebude považované za vec. Zviera je živý tvor, cítiaca bytosť a tak by sme k nemu mali pristupovať,“ uviedla Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Novela veterinárneho zákona zmení definíciu zvieraťa v Občianskom zákonníku

Zviera bude mať svoj osobitný význam a hodnotu ako živý tvor, ktorý je schopný vnímať vlastnými zmyslami. Živé zviera nie je vec a ustanovenia o veciach sa na živé zvieratá použijú primerane, len v rozsahu, ktorý neodporuje jeho povahe. Ide tak o dôležitý krok, ktorý výrazne zlepší vymáhanie práv zvierat v prípade týrania.

„Vďaka tomu bude možné poukázať, že sa porušujú práva cítiacej bytosti a nie predmetu. Novela zabezpečí, že v prípadoch týrania bude môcť veterinárny inšpektor majiteľovi zviera odobrať,“ doplnila ministerka G. Matečná.

MPRV SR novelou zavedie systémové nástroje v boji proti množiteľom psov

Cieľom je povinným čipovaním psov dosiahnuť do niekoľkých rokov stav, kedy nebudú preplnené útulky a stratené psy sa budú rýchlo vracať k svojim majiteľom. Majitelia budú povinní dať psa začipovať najneskôr do 12 týždňov od jeho narodenia. V prípade jeho predaja, resp. darovania inej osobe, bude musieť byť začipovaný ešte pred zmenou majiteľa, bez ohľadu na vek šteňaťa.

Povinná identifikácia a registrácia psov a ich vlastníkov zabezpečí kompletnú evidenciu psov v Centrálnom registri spoločenských zvierat (CRSZ). Množitelia tak budú presne identifikovateľní a postihovaní.


Čipovanie zabezpečia veterinárni lekári, ktorí budú musieť psa do 24 hodín od začipovania zaevidovať do CRSZ. Veterinárny lekár okrem toho získa právo vyzvať vlastníka psa na preukázanie dokladu totožnosti. Pri zmene majiteľa bude musieť pôvodný vlastník psa nahlásiť zmenu i údaje o novom vlastníkovi.

Novela zefektívni aj ochranu práv zvierat najmä pred týraním

Novela zákona posilní právomoci veterinárnych inšpektorov. V prípade podozrenia z týrania bude mať totiž právo vstúpiť na pozemok aj bez prítomnosti polície. Zavedené zmeny budú nepoctivých majiteľov psov postihovať. Rezort zavádza pokuty pre osoby, ktoré nezaevidujú svojich psov v CRSZ. Fyzické osoby môžu dostať pokutu do 800 eur, právnické až do 3 500 eur. 

Novela zákona zmení aj prístup k cirkusovým zvieratám

„Určite nechceme cirkusy diskriminovať, chceme však ochrániť najrizikovejšiu skupinu divo žijúcich zvierat pred ich zneužívaním. Prevádzkovatelia cirkusov sa budú musieť zaregistrovať Štátnej veterinárnej a potravinovej správe, ktorá bude vydávať, pozastavovať a zrušovať rozhodnutia o schválení pre cirkusy,“ spresnila ministerka Gabriela Matečná.

Ministerstvo v nadväznosti na novelu pripraví vyhlášku, ktorá stanoví, že nebude možné použiť vybrané druhy divo žijúcich zvierat na verejné vystupovanie, čiže také, kde by museli predvádzať človekom naučené a v prírode sa bežne nevyskytujúce správanie.

Novelu zákona dá agrorezort do medzirezortného pripomienkového konania ešte v letných mesiacoch. Cieľom ministerstva pôdohospodárstva je uvedenie zákona do platnosti už od 1. januára 2018.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS MPRV SR