V Kysuckej knižnici v Čadci otvorili letnú čitáreň


Foto: V Kysuckej knižnici v Čadci otvorili letnú čitáreň Foto: ŽSK

V Kysuckej knižnici v Čadci v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja otvorili včera unikátny areál letnej čitárne. Župa investovala do jeho vybudovania 74-tisíc eur. Kysucká knižnica prešla pred pár rokmi veľkou modernizáciou, zmenili jej vzhľad, zateplili ju, vymenili všetky okná, zrekonštruovali niektoré interiéry a k tomu pribudovali aj krásnu záhradu.

Súčasťou čitárne je teraz nová terasa s pódiom, stoličky, stoly a slnečníky pre návštevníkov. Cieľom je, aby mali obyvatelia záujem chodiť do knižníc, našli tam pokoj a stretávali sa s ľuďmi rovnakých záujmov.

Kraj pokračuje v sprístupnení letných čitární knižníc Žilinskej župy. Kysucká knižnica je už v poradí štvrtá. V roku 2005 vybudovali úplne prvú čitáreň v Krajskej knižnici v Žiline, potom v Turčianskej knižnici v Martine v roku 2013 a o rok na to v Oravskej knižnici v Dolnom Kubíne. Zostáva ešte Liptovská knižnica v Liptovskom Mikuláši.

Ako priblížila riaditeľka Kysuckej knižnice, kapacita záhrady je zhruba 50 - 60 osôb, no je možné ju prispôsobiť podľa aktuálnych požiadaviek.

„Chceme tu organizovať rôzne obľúbené podujatia, ako je napríklad Svätojánska poetická noc či Noc s Andersenom. Čitáreň bude však slúžiť i pre stretnutia členov literárneho klubu, autorské besedy, literárne čítania a súťaže, tvorivé dielne, vystúpenia hudobníkov alebo divadelníkov. Chceme, aby tu trávili svoj voľný čas všetky vekové kategórie,“ konštatovala J. Bírová s tým, že knižnica tak nebude slúžiť len na výmenu zapožičaných kníh, ale stane sa tiež komunitným centrom.

Kysucká knižnica v Čadci v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraj vlani zaregistrovala 5.648 používateľov, z ktorých 1.553 je detí vo veku do 15 rokov. Poskytla 13.326 faktografických a bibliografických informácií, spracovala 55 rešerší, 605 rezervácií knižných dokumentov, 264 služieb medziknižničnej výpožičnej služby. Jej priestory využilo v roku 2016 viac ako 80-tisíc návštevníkov.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS