Na cestách v Žilinskom kraji ubúda podgurážených vodičov, ale rastie počet cyklistov


Foto: Na cestách v Žilinskom kraji ubúda podgurážených vodičov, ale rastie počet cyklistov

Aj v 36. týždni sa polícia v Žilinskom kraji zamerala kontrolu zákazu požívania alkoholických nápojov vodičmi motorových a nemotorových vozidiel. Počas týždňa polícia dokumentovala požitie alkoholických nápojov celkom u 45 vodičov motorových i nemotorových vozidiel. Z tohto počtu 7 vodičov motorových vozidiel nafúkalo nad 1 promile, u 4 vodičov motorových vozidiel bolo zistené požitie alkoholických nápojov pod 1 promile, 1 z kontrolovaných vodičov sa odmietol podrobiť dychovej skúške a 6 vodiči zavinili pod vplyvom alkoholu dopravnú nehodu. Kontrolám polície sa ani tentokrát nevyhli vodiči nemotorových vozidiel. Z kontrolovaného počtu nemotorových účastníkov policajti zistili ovplyvnenie alkoholickými nápojmi až u 27 vodičov nemotorových vozidiel, teda cyklistov.

Opatrenia polície prinášajú výsledky v podobe zníženia počtu vodičov jazdiacich pod vplyvom alkoholu. Napriek tomu polícia v Žilinskom kraji bude naďalej pokračovať v osobitných dopravných kontrolách a zároveň upozorňuje všetkých vodičov na dôsledné rešpektovanie dopravných predpisov. Ku všetkým závažným porušeniam zákona bude polícia pristupovať nekompromisne.

Policajtom neušli títo podgurážení vodiči

V nedeľu 7. septembra v skorých ranných hodinách kontrolovala policajná hliadka v obci Stará Bystrica vodiča vozidla VW Golf. Len 18 ročný vodič sa pri kontrole podrobil dychovej skúške, pri ktorej mu policajti namerali 0,70 mg/l alkoholu v dychu (v prepočte 1,46 promile).

Dolnokubínski policajti v sobotu 6. septembra vo večerných hodinách v Dolnom Kubíne kontrolovali vodičku, ktorá viedla vozidlo Opel Astra. 40 ročnej vodičke pri dychovej skúške namerali 1,01 mg/l alkoholu v dychu (v prepočte 2,10 promile).

V obidvoch prípadoch polícia začala trestné stíhanie a vodiča a vodičku obvinila z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. Obidvaja obvinení sú stíhaní na slobode a v prípade preukázania viny im hrozí trest odňatia slobody až na jeden rok.

Zdroj: tlačová správa KRPZ Žilina


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu