Ján Peteja trénuje džudo v Žiline už polstoročie, v týchto dňoch oslávi 70. narodeniny


Foto: Ján Peteja trénuje džudo v Žiline už polstoročie, v týchto dňoch oslávi 70. narodeniny

V týchto dňoch sa krásneho životného jubilea - 70. narodenín - dožíva predseda klubu Judo TJ Slávia Žilinská univerzita Ján Peteja. Znie to až neuveriteľne, že tento nestor žilinského džuda už 50 rokov aktívne pôsobí ako tréner, funkcionár a organizátor športových podujatí.

Jankovi, ako ho nazývajú jeho najbližší, učarovalo judo počas štúdii na Žilinskej univerzite (vtedy VŠDS) a táto láska trvá dodnes. Najskôr sa venoval “jemnej ceste”, tak znie názov džuda v preklade, ako pretekár, a následne začal pôsobiť ako tréner mládeže v telovýchovnej jednote Slávia VŠDS.



Za polstoročie prešli trénerskými rukami tohto mohutného muža s veľkým srdcom azda tisícky detí, z ktorých vychoval rad majstrov a reprezentantov Slovenska. Z jeho odchovancov viacerí dnes pôsobia ako tréneri a zaúčajú do tajov tohto športu ďalších adeptov džuda.


Nebolo to však len športové majstrovstvo, ktoré dokázal svojim zverencom odovzdať. Rovnaký dôraz kládol na vzájomnú úctu, stále zlepšovanie, skromnosť a ďalšie zásady kódexu tohto japonského športu. Nemenej významná je aj funkcionárska činnosť Jána Peteja.

Od roku 1974 pôsobí v celoslovenských, regionálnych a krajských štruktúrach Slovenského zväzu judo. Ako predseda Stredoslovenského regiónu a Krajského zväzu džuda Žilina aj dnes napomáha pri rozvoji športu v regióne a v kraji. Je jedným zo zakladateľov a stále aktívnych organizátorov Krajskej olympiády v džude, v ktorej dodnes príležitostne pôsobí aj ako rozhodca.



Na jeho eláne a nadšení pre džudo akoby vek nemal žiadny vplyv. V posledných rokoch spoluzakladal džudo klub v Kysuckom novom meste, spolupracoval s českými a poľskými klubmi pri realizácií projektov v rámci Euroregiónu slovensko-česko-poľskej spolupráce a samozrejme organizoval, trénoval a zúčastňoval sa so svojimi zverencami súťaži na Slovensku či zahraničí.

Menom žilinských džudistov aj všetkých priaznivcov športu Ti chceme Janko vyjadriť vďaku za polstoročnitu aktivít na poli práce s mládežou a zapriať Ti ešte veľa rokov zdravia a radosti z džuda!

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Žilinskí džudisti