Zamestnanci v Sungwoo Hitech mali podozrenie na infekčnú chorobu, tá sa ale nepotvrdila


Foto: Zamestnanci v Sungwoo Hitech mali podozrenie na infekčnú chorobu, tá sa ale nepotvrdila Foto: ilustračné

Koncom minulého týždňa sme obdržali správu od jedného zo zamestnancov spoločnosti Sungwoo Hitech, ktorá je hlavným dodávateľom komponentov pre spoločnosť KIA Motors v Žiline a sídli na Priemyselnej ulici. Dotyčný zamestnanec vyslovil podozrenie z infekčnej choroby, ktorú by mohla mať časť jeho kolegov.

„Chcem vás informovať, že robím v Sungwoo Hitech a robia u nás aj českí kolegovia, ktorí majú zrejme nejakú infekčnú chorobu, vyzerá to ako kiahne. Každý Čech dnes na smene to mal a nik s tým nič nerobí,“ napísal.

Celú vec sme preto preverili aj priamo v spoločnosti a rovnako aj na Regionálnom úrade verejného zdravotníctva v Žiline. Podozrenie z infekčnej choroby sa nepotvrdilo, a ako uviedla aj samotná spoločnosť, doteraz evidujú len prípady alergickej reakcie.

„Vo štvrtok minulý týždeň, na popoludňajšej zmene, sa sťažovala jedna z pridelených zamestnankýň na alergickú reakciu, ktorá sa prejavila začervenaním pokožky a drobnými pľuzgiermi na predlaktí ruky. Zároveň uviedla, že podobnú reakciu majú aj dvaja jej ďalší kolegovia, ktorí pracujú na tej istej zmene a sú dopravovaní na pracovisko spolu, jedným autobusom,“ uviedol HR Manažér spoločnosti Sungwoo Hitech, Jaroslav Valiček.

Ako ďalej dodal, zamestnankyňa aj jeden z jej kolegov boli ešte v ten deň dopravení na pohotovostnú službu do žilinskej nemocnice. Službukonajúci lekár u nich nezistil žiadne príznaky infekčnej choroby a podal im lieky proti alergii. Tretí zamestnanec mal vyšetrenie odmietnuť, pričom prisľúbil, že na druhý deň navštívi svojho vlastného lekára.


„Dnes sme sa s dvomi z nich stretli a uvádzajú, že sú alergici (atopický exém, potraviny, pele). Mali podobné reakcie už predtým a zrejme k uvedeným problémom došlo aj pod vplyvom tepla. Dnes nemajú žiadne príznaky alergie,“ uviedol Jaroslav Valiček.

Tretí zamestnanec v čase podávania vyjadrenia nepracoval no spoločnosť ho bude kontaktovať a každého zo zamestnancov požiada o lekárske správy s tým, že tieto budú predložené zmluvnému lekárovi spoločnosti. Na pracoviskách navyše neboli indikované žiadne škodlivé chemické látky a na veľkej väčšine pracovísk sa ani nepracuje s chemikáliami.

„Všetci traja pracovníci pracovali a pracujú na rôznych pracoviskách, rôznych pracovných pozíciach, dokonca v dvoch rôznych výrobných halách,“dodal Jaroslav Valiček.

K prípadu sa vyjadrilo aj oddelenie epidemiológie RÚVZ so sídlom v Žiline

„Do dnešného dňa sme nemali nahlásený epidemický výskyt kožných ochorení v našom okrese. Je nutné, aby choré osoby išli k lekárovi. V prípade, že sa prenosné ochorenie potvrdí, choré osoby musia byť izolované v domácom prostredí a priestory je treba dôkladne vyvetrať,“ spresnili hygienici postup v prípade, že existuje podozrenie na prenosné ochorenie.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu