Na staromestských slávnostiach sa menili vyzbierané poháre za nápoje, naplnilo sa 1000 litrov odpadu


Foto: Na staromestských slávnostiach sa menili vyzbierané poháre za nápoje, naplnilo sa 1000 litrov odpadu Foto: TS Mesto Žilina

Počas uplynulého 23. ročníka Staromestských slávností mesto žilo hudbou, koncertmi aj zábavou či ukážkou kultúry. Aj tento rok navštívilo podujatie množstvo ľudí, ktorí si okrem kultúrneho programu dopriali aj občerstvenie, napríklad v podobe chuťoviek či nápojov. Diskutovanou témou každého ukončenia Staromestských slávností je verejný poriadok a odpadky, ktoré zostávajú na zemi najmä po koncertoch.

Pri tejto príležitosti prišlo mesto Žilina s inovatívnym nápadom, vďaka ktorému sa podarilo motivovať aspoň časť návštevníkov k udržiavaniu poriadku na námestiach a v ich okolí. „Návštevníci, ktorí vyzbierali 0,5 m plastových pohárov a priniesli ich na určené stanovište do „Zelenej zóny“, dostali za odmenu pollitra nápoja zdarma. Vďaka tejto netradičnej forme zberu a triedenia odpadu sa podarilo návštevníkom naplniť jeden veľký kontajner o objeme cca 1 000 litrov,“ spresnil hovorca mesta Pavol Čorba.

Zelená hliadka vydala viac ako 400 nápojov, najviac odpadu bolo v čase koncertov


Akciu využili desiatky Žilinčanov, spolu bolo v Zelenej zóne vydaných viac ako 400 pív. „O úspechu tohto nápadu svedčí aj počet vydaných nápojov, ktorý presiahol 400 kusov pollitrových nápojov. Do tejto akcie sa zapojili všetky vekové kategórie, pričom najväčší počet prinesených pohárov zaznamenali organizátori v čase od 18.00 do 21.00 hod. počas oboch dní,“ potvrdil hovorca fakt, že najviac odpadkov zostáva na zemi po večerných koncertoch.

Návštevníci Staromestských slávností tento nápad ocenili, keďže vďaka nemu bolo mesto o niečo čistejšie. Mnohí dokonca zbierali plastové poháre aj bez nároku na odmenu, len aby podporili túto skvelú myšlienku separovania odpadu. „Ochrana životného prostredia predstavuje prioritu pre súčasné vedenie mesta, ktoré sa prostredníctvom rôznych inovácií snaží bojovať proti neporiadku zostávajúcemu po veľkých kultúrnych či športových podujatiach,“ uzavrel Čorba.  



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Mesto Žilina