Obrazy umelecky nadaných detí oživili oddelenie klinickej a radiačnej onkológie vo FNsP Žilina


Foto: Obrazy umelecky nadaných detí oživili oddelenie klinickej a radiačnej onkológie vo FNsP Žilina
Galéria: 5 fotiek
Foto: FNsP Žilina

Oddelenie klinickej a radiačnej onkológie Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline oživilo 46 obrazov namaľovaných deťmi, ktoré navštevujú Základnú umeleckú školu Ladislava Árvaya v Žiline. „Oddelenie sme rozšírili o dve nové izby, ktoré sú nové, ale smutné. Oslovili sme základnú umeleckú školu, či by deti pre onkológiu nejaké obrazy nenamaľovali. Stretli sme sa s pozitívnym ohlasom. Obrazy zarámované sponzorsky, oživia celé oddelenie,“ povedala primárka oddelenia Dagmar Sudeková.

Takúto aktivitu pozitívne vnímajú aj pacienti oddelenia. „Mne sa to strašne ľúbi, hlavne keď je to od detí, napĺňa to tu radosťou,“ uviedla pacientka Mária hospitalizovaná na oddelení.

Zrekonštruované izby poskytnú pacientom vyšší komfort. „Dve novovybudované izby so šiestimi posteľami si vyžiadali dispozičné úpravy a stavebné práce vo výške 10 tisíc eur. Samozrejmosťou sú nová maľovka, umývadlá a podlahy, ale aj vybudovanie nových sociálnych zariadení so sprchovým kútom,“ doplnil ekonomický riaditeľ Milan Kurčík. Do konca tohto roku chce nemocnica vybudovať bezbariérový vstup na onkológiu, zrekonštruovať átrium na oddelení a otvoriť ďalšiu onkologickú ambulanciu.

Oddelenie klinickej a radiačnej onkológie FNsP Žilina poskytuje komplexnú zdravotnú starostlivosť v diagnostike, rádioterapii, chemoterapii a biologickej liečbe pacientov so zhubným nádorovým ochorením. Zabezpečuje aj liečbu nenádorových ochorení vyžadujúcich rádioterapiu.  V súčasnosti poskytuje zdravotnú starostlivosť viac ako štyrom tisícom onkologických pacientov. Oddelenie sa nachádza na dvoch poschodiach s 18 izbami. Jeho súčasťou je aj denný stacionár.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: FNsP Žilina