Štvorylku si tento rok na Hlinkovom námestí zatancovalo takmer 1 300 ľudí


Foto: Štvorylku si tento rok na Hlinkovom námestí zatancovalo takmer 1 300 ľudí Foto: Facebook Tanečná Škola Peter Cieker

Tento rok sa na podujatí Štvorylka 2017, ktoré sa koná v rámci European Quadrille Dance Festival, zúčastnilo takmer 1300 ľudí, prevažne žiakov stredných a základných škôl. Na námestí Andreja Hlinku tanečníci tancovali synchronizovane s účastníkmi v 58 európskych mestách, podujatie bolo súčasťou pokusu o svetový rekord v synchronizovanom tancovaní štvorylky.

Tento rok súťažilo v celej Európe približne 30 000 tanečníkov, na Slovensku sa ich do podujatia zapojilo viac ako 7 000. Pokus o svetový rekord začína vždy o 12.00 h na významných verejných miestach. Aktuálny Guinessov rekord padol 20. mája 2011 po tom, ako synchronizovane tancovalo v 51 mestách 33 202 účastníkov.

“Deťom to dáva veľa, pretože tancujú na historickú hudbu. A potom sa môžu ešte špeciálne vyblázniť. Keď tancujú na námestí, je tam obrovská pozitívna energia a všetci sa na to každý rok tešia. Je to pokus o rekord, ale to nie je hlavné. V prvom rade sa chceme vždy stretnúť a zatancovať si,” uviedol pre TASR Peter Cieker, ktorý sa so svojou tanečnou školou pravidelne podieľa na organizácii podujatia v Žiline.

Európsky tanečný festival štvorylky každoročne organizuje Tanečný zväz Slovinska, v Žiline prebehol už siedmy ročník.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu