Župa ocenila inovátorov medzi podnikmi aj stredoškolákmi zo Žilinského kraja za rok 2016


Foto: Župa ocenila inovátorov medzi podnikmi aj stredoškolákmi zo Žilinského kraja za rok 2016
Galéria: 3 fotky
Foto: TS ŽSK

Žilinský samosprávny kraj ocenil v rámci 11. ročníka konferencie Inovačný rozvoj regiónov troch najlepších študentov, ktorí sa stali víťazmi súťaže Stredoškolský podnikateľský zámer a tiež udelil ocenenie Inovácia Žilinského kraja. „V rámci obidvoch súťaží sme videli jedinečné nápady, inovatívne riešenia a prístupy vo firmách, ale taktiež v samosprávach, neziskových organizáciách či občianskych združeniach. Odkedy udeľujeme tieto ocenenia, v našom kraji sa zrealizovala viac ako stovka prospešných projektov, čo je jasným dôkazom, že takéto aktivity majú zmysel,“ uviedol podpredseda ŽSK Jozef Štrba.

Galéria: 3 fotky

V kategórii Malé a stredné podniky si cenu Inovácia Žilinského kraja za rok 2016 odniesla spoločnosť M2M Solutions, ktorá súťažila s projektom Manipulácia podľa svetla. Vďaka nemu je vychystávanie dielov pre automobilky jednoduchšie. „Dnes si môžete do auta vybrať výbavu, akú chcete, takže každé auto je jedinečné a je náročné poskladať dokopy všetky súčiastky, ktoré u nás vychystávame. Naše riešenie dáva ľuďom možnosť, aby si nemuseli pamätať, kde presne v tom obrovskom sklade sú konkrétne diely, lebo systém ich naviguje svetlom,“ spresnil riaditeľ M2M Solutions Martin Jančo.

V ďalšej zo súťažných kategórií - Regionálny rozvoj - zvíťazilo mesto Ružomberok vďaka projektu Cyklokorytnička. „Podarilo sa nám spojiť históriu, a to Korytničku, ako ľudia hovorili úzkokoľajnej železnici, ktorá spájala Ružomberok s Korytnicou, so súčasným cykloboomom. Projekt umožnil cyklistom, chodcom, bežcom a nakoniec aj jazdcom na koni a ďalším užívateľom bezpečne sa pohybovať na tejto trase,“ priblížil projektový manažér mesta Ružomberok Pavel Scheer. Za obe ceny si prevzali víťazi aj finančnú odmenu vo výške 1 600 eur a plaketu z číreho kryštálu.


Galéria: 3 fotky

Záujem stredoškolákov o podnikanie rastie, projektov je viac ako v minulosti

Do siedmeho ročníka súťaže Stredoškolský podnikateľský zámer prihlásili študenti 56 nápadov, oproti minulému roku ide o zvýšenie počtu o 13 nápadov. Všetky projekty posúdila odborná komisia, ktorá vybrala aj trojicu víťazov. Na treťom mieste sa umiestnil Juraj Kekelák zo Spojenej školy v Tvrdošíne s jeho zámerom JUT – jednoduchý univerzálny tester závesnej techniky.

Druhú priečku si odniesol Ján Makúch zo Strednej odbornej školy elektrotechnickej v Liptovskom Hrádku a jeho Automatický obchodný systém na finančnom trhu (forex robot). Najinovatívnejším a najlepšie spracovaným bol podľa poroty projekt Angeliky Kšenzuliakovej, študentky Súkromnej spojenej školy v Slanickej osade, ktorá vytvorila ŠOŠO kalendár. Ide o mobilnú aplikáciu sprehľadňujúcu používanie očných šošoviek, ich výmenu i celkovú životnosť.

Stredoškolákáci získali takisto pamätnú plaketu a prebrali si šeky vo výške 500 eur pre víťaza a 300 eur pre študentov na druhom a treťom mieste.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS ŽSK