Rekonštrukcia Parku Ľudovíta Štúra: V rámci revitalizácie pribudne zeleň, lavičky aj wi-fi


Foto: Rekonštrukcia Parku Ľudovíta Štúra: V rámci revitalizácie pribudne zeleň, lavičky aj wi-fi Foto: ilustračné

Rekonštrukcia Parku Ľudovíta Štúra v Žiline, ktorej koniec je podľa plánov určený na september 2017, vzbudzuje medzi obyvateľmi rozporuplné reakcie. Na unikátny park sa po rekonštrukcii teší väčšina Žilinčanov, prekáža im však súčasný stav počas rekonštrukcie.

Ako ozrejmilo mesto Žilina, tieto kroky sú počas rekonštrukcie nevyhnutné. K jednotlivým problémom sa pre Radničné noviny vyjadrili kompetentní zamestnanci Mestského úradu v Žiline. Rekonštrukcia Parku Ľudovíta Štúra je rozdelená do troch fáz, dokončená by mala byť už tento rok. Významne sa na nej podieľa, okrem mesta Žilina, aj Nadácia Kia. Rozpočet na celú rekonštrukciu je približne 1,7 milióna eur.

Vyrúbaná zeleň bude nahradená novou výsadbou

Častou otázkou aj našich čitateľov je zeleň, ktorej v parku od začiatku rekonštrukcie významne ubudlo. V rámci revitalizácie bolo vyrúbaných 235 kusov drevín a 2 520 m2 krovitého porastu, ktoré vykazovali zlý zdravotný stav. V súčasnosti je už výrub a orezávanie ukončené, mesto pristúpi k výsadbe nových rastlín. 




„Pribudnúť by tak malo 191 stromov a viac ako 1 900 kríkov, ktoré oživia priestranstvo parku v súlade s plánovanou rekonštrukciou. Niekomu sa môžu zdať zásahy do drevín rozsiahle, no bolo to nevyhnutné, keďže v minulosti sa niektoré potrebné činnosti nezrealizovali z dôvodu nedostatku financií,“ uvádza mesto Žilina.

Uzavretie parku v minulosti ľudia nerešpektovali, dochádzalo k porušeniu zákazu

Z hľadiska bezpečnosti trápi viacerých Žilinčanov fakt, že park nie je počas rekonštrukčných prác plne uzatvorený a v jeho priestoroch sa občas vyskytujú potenciálne nebezpečné predmety. V súvislosti s rekonštrukciou ide najmä o stavebný materiál a pomôcky.

Riešením by mohlo byť uzatvorenie parku, mesto je však presvedčené, že takýto krok by vnímali občania negatívne. V minulosti navyše počas uzávery parku ľudia porušovali nariadenie a cez stavenisko prechádzali. Nevadilo im ani otvoriť si vlastnoručne oplotenie, ktoré vstupu zabraňovalo. Časť obyvateľov Bôrika si navyše muselo výrazne predĺžiť cestu smerom z alebo do mesta.


„V súvislosti s uzatvorením celého parku z dôvodu jeho rekon­štrukcie vyjadrujeme názor, že by to väčšine obyvateľov prekážalo. Park bol v minulom roku uzatváraný a sprístupňovaný na niekoľko etáp, zakaždým dochádzalo k zásadnému porušovaniu zákazu vstupu do uzatvorených zón. Reakcie ľudí boli až po­dráždené a najčastejší argument bol, že nemajú kadiaľ chodiť,“ spresňuje v odpovediach mesto Žilina. 

V parku pribudnú lavičky aj wi-fi sieť

S príchodom letných mesiacov sa Žilinčania sťažujú aj na chýbajúci mobiliár, ten však pri rozostavanej stavbe nemôže byť z podstaty veci dostupný počas celej rekonštrukcie. Napriek tomu mesto ubezpečilo, že lavičky budú počas leta osadené. K nim pribudne aj nová fontána a bezdrôtové pripojenie na internet.

„O chýbajúcich lavičkách konštatujeme, že pri rozostavanej stavbe je absencia niektorých prvkov prirodzená. Pôvodné lavičky a smetné nádoby bolo nutné pri rekonštrukcii chodníkov odstrániť, nové budú osadené v letných mesiacoch. Okrem mobiliáru sa v tomto roku budú realizovať sadové úpravy, zavedenie wi-fi siete a taktiež nová fontána,“ uviedlo mesto Žilina.

Mesto žiada obyvateľov o trpezlivosť a porozumenie počas poslednej etapy rekonštrukcie parku. „Hoci ešte prebieha rekonštrukcia, je nám ľúto, že už k nej ľudia pristupujú veľmi kriticky. Prosíme o trpezlivosť, vynakladáme veľké úsilie pre úspech veci a veríme, že kompletne zrekonštruovaný park sa stane miestom, kam budú obyvatelia i návštevníci mesta radi chodievať,“ uzatvorilo mesto odpovede na otázky občanov.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: zilina.sk