Žilinská terapeutka radí: Tejping- metóda, ktorá vás zbaví mnohých problémov


Foto: Žilinská terapeutka radí: Tejping- metóda, ktorá vás zbaví mnohých problémov

Videli ste už na človeku farebné pásky popreliepané krížom-krážom po tele a nevedeli ste čo to je? Vedzte, že ide o tzv. TEJPING- skvelú terapeutickú metódu, ktorá si v našich končinách získava stále väčšiu popularitu.

O tejpingu nám porozprávala žilinská terapeutka Mgr. Ivana Turoňová zo salónu Poctivé masáže, ktorú aj kvôli tejto metóde vyhľadávajú mnohí športovci, ale aj bežní ľudia.

Čo je tejping a aké má výhody?

Ide o terapeutickú metódu, pri ktorej sa využívajú farebné pásky ako podporná liečba pohybových problémov. Tejpovacia páska spolupracuje s každým pohybom. Rozťahuje sa a opäť sa vracia do pôvodnej veľkosti bez toho, aby obmedzila slobodu pohybu a znehybnila nejakú časť tela. Po pätnástich minútach si teda už ani neuvedomíte, že nejakú pásku máte na sebe nalepenú.

Podľa toho, akým smerom a pod akým napätím sa nalepí, dokáže pôsobiť proti bolesti, zlepšiť prekrvenie a tok lymfy v danej oblasti, nabudiť ochabnutý sval alebo naopak, uvoľniť ten preťažený.



Kedy vám tejpy pomôžu?

Touto metódou je možné riešiť veľmi veľa diagnóz: Napr. chybné držanie tela, bolesti chrbta, hlavy, svalov a kĺbov ale taktiež menštruačné bolesti, problémy s lymfatickým obehom, prípadne opuchy. Vie účinne bojovať s vybočeným palcom na nohe, plochými nohami, urýchľuje regeneráciu po úrazoch, či operáciách a pod. Samozrejme, že pomáha aj pri mnohých iných problémoch, stačí sa len poradiť s odborníkom.



Tejpovanie na vlastnú päsť?

Dôležité je upozorniť, že na to, aby bol tejp správne nalepený a dosiahol sa požadovaný výsledok, sú nevyhnutné aspoň základné znalosti anatómie. Je potrebné vedieť, ktorý sval vykonáva akú funkciu, kde sa začína a kde končí a taktiež zásady tejpovania, teda čo chcem dosiahnuť, odkiaľ a kam je potrebné pásku nalepiť, prípadne pod akým napätím.

V dnešnej dobe sa totiž pásky predávajú vo viacerých obchodoch len s príbalovým letáčikom, ktorý nie je dostačujúci. Keď sa aj rozhodnete si takúto pásku zakúpiť pre domáce použitie, poraďte sa pred prvou aplikáciou s odborníkom, ktorý vám vysvetlí, ako tejpovanie funguje a pomôže s prvou aplikáciou. Neodborne nalepená páska môže váš stav totiž ešte zhoršiť.



Farby pások- majú nejaký význam?

Takmer všetci sa ma pýtajú, či je rozdiel v účinnosti pásky podľa toho, akú farbu si vyberú. Nie, nie je. Vo všeobecnosti platí, že je najlepšie vybrať si farbu, ktorá je vášmu srdcu blízka. Je to podobné ako keď si vyberáte tričko… nevyberiete si predsa farbu, ktorá sa vám nepáči.


 
Tejpovanie sa ako podporná liečba stala veľmi obľúbenou, pretože dokáže riešiť veľa problémov a nemá takmer žiadne nežiadúce účinky, okrem nejakej alergickej reakcie na lepidlo, takých prípadov je ale veľmi málo. Ak máte ťažkosti, neváhajte vyskúšať túto metódu, možno bude riešením práve vášho problému.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Inzercia/PR článok