Stredoveký deň preniesol Mariánske námestie do 15. storočia


Foto: Stredoveký deň preniesol Mariánske námestie do 15. storočia
Galéria: 4 fotky

Žilina 15. augusta (TASR) – Atmosféru 15. storočia, v ktorom Žigmund Luxemburský vydal príkaz opevniť mesto Žilina, dnes ponúkol návštevníkom historického Mariánskeho námestia siedmy ročník Stredovekého dňa.

Žilina v 14. storočí trpela podľa predsedu združenia FACTA NON VERBA Mariána Mrvu nájazdmi, aj po stránke bojovej. „Žigmund Luxemburský preto rozhodol, že mesto by si mohlo dať urobiť opevnenie, aby bolo lepšie chránené voči nepriateľovi. Žiaľ, mesto bolo chudobné a nemohlo si dovoliť postaviť až také veľké hradby. Takže vznikli valy, ktoré sú dodnes symbolizované Horným a Dolným valom. Dnes tam síce stoja domy, ale predtým tam stáli valy,“ povedal Mrva.

Život na prelome 14. a 15. storočia sa organizátori usilovali navodiť nielen oblečením, ale aj dobovými bitkami. „Aby zodpovedali technike boja, ktorá bola v začiatku 15. storočia. Rovnako sme prispôsobili remeslá, pozvali sme remeselníkov, ktorí vtedy vyrábali výrobky a samozrejme sokoliarov. Program ponúkol rôzne scénky z vtedajšieho života - ako sa liečilo či ako sa cvičili vojaci,“ uviedol predseda združenia FACTA NON VERBA.

Program Stredovekého dňa tradične spestrilo vystúpenie sokoliarov Aquila Bojnice. Podľa ich šéfa Jozefa Tomíka predstavili rôzne druhy dravcov. „Napríklad myšiaka červenochvostého, myšiaka štvorfarebného, jednu z našich najmenších žijúcich sov kuvika plačlivého, plamienky driemavé. Rovnako našu najväčšiu žijúcu nočnú sovu výra skalného. Okrem toho mali diváci možnosť vidieť aj orla skalného. Dravce v rukách sokoliara robia iba to, čo robia v prírode. Usilujú sa uloviť korisť. My tú korisť vkladáme do rukavice, tam majú kúsok odmeny - mäska. Za tým lietajú. A keď lietajú nízko ponad divákov, diváci sa krčia, snažia sa uhýbať, smejú sa, a to je najkrajšie, čo môže byť,“ podotkol šéf bojnických sokoliarov.

Stredoveký deň, ktorého organizátorom boli združenie FACTA NON VERBA a mesto Žilina, oficiálne otvoril historický sprievod s primátorom Žiliny Igorom Chomom. „Tento ročník Stredovekého dňa je z 15. storočia, keď mesto Žilina zažívalo rozmach v podobe výstavby opevnenia. A do dnešného dňa máme Horný val, Dolný val, máme Bránu. To je téma Stredovekého dňa na Mariánskom námestí, ktoré je symbolom mesta. Odjakživa je v pôdoryse, ako bolo v 15. storočí. Nič sa nezmenilo. Má svoje čaro, nádych histórie, nádych niečoho, s čím sa nemôžu pochváliť všetky mestá. A ja som rád, že sa nám darí historické centrum Žiliny udržiavať v takom stave, v akom je,“ dodal Choma.

Zdroj, foto: TASR




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu