Od začiatku roka horelo v Žilinskom kraji 24 vozidiel, v 4 prípadoch boli úmyselne zapálené


Foto: Od začiatku roka horelo v Žilinskom kraji 24 vozidiel, v 4 prípadoch boli úmyselne zapálené Foto: ilustračné

Krajské riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Žiline poskytlo zaujímavé informácie o počte výjazdov k požiarom vozidiel v Žilinskom kraji. Z neho vyplýva, že od začiatku roka museli hasiči zasahovať pri 24 požiaroch vozidiel. Smutným “rekordérom” je v tomto prípade okres Čadca, na ktorý pripadla až tretina požiarov.

Prehľad zásahov podľa okresov

Bytča 1-krát
Žilina 2-krát
Čadca 8-krát
Kysucké Nové Mesto 3-krát
Martin 4-krát
Turčianske Teplice 1-krát
Námestovo 1-krát
Ružomberok 2-krát
Liptovský Mikuláš 2-krát

Za požiar mohli najčastejšie prevádzkovo-technické poruchy a elektrický skrat. „Ako príčina vzniku požiaru bola zistená: prevádzkovo-technické poruchy v 8-ich prípadoch, elektrický skrat v 6-ich prípadoch, úmyselné zapálenie neznámou osobou v 4-och prípadoch, porušenie tesnosti spoja, upchávky a podobne v 2-och prípadoch, prehriatie v 1-om prípadoch, v 1-om prípade bol požiar vozidla zapríčinený deťmi a príčina nebola zistená v 2-och prípadoch,“ uviedol hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského záchranného zboru v Žiline Michal Kypus.

V minulom roku dominoval Žilinský kraj a úmyselné zapálenia


Priame materiálne škody všetkých doterajších požiarov v tomto roku spolu boli vyčíslené na takmer 122 tisíc EUR, pri jednom z požiarov sa zranila aj jedna osoba. Pre porovnanie - v celom minulom roku zasahovali hasiči v rámci kraja 97 krát, pričom v Žilinskom okrese až 29-krát. Z celkového počtu bola takmer tretina požiarov v dôsledku úmyselného zapálenia, chytiť vinníka sa však podarilo len raz.

„Z tohto počtu bolo až v 32-och prípadoch ako príčina požiaru zistené úmyselné zapálenie neznámou osobou a v 1-om prípade bol zistený vinník úmyselného zapálenia. V dôsledku elektrického skratu vznikol požiar v 26-ich prípadoch, v dôsledku prevádzkovo-technických porúch v 18-ich prípadoch, v dôsledku porušeného spoja, upchávky a podobne v 4-och prípadoch, v dôsledku dopravnej nehody v 3-och prípadoch, v dôsledku zvýšeného elektrického prechodového odporu v 2-ch prípadoch, v dôsledku iných sledovaných príčin v 5-ich prípadoch a v 6-ich prípadoch príčina vzniku požiaru nebola zistená,“ uzavrel Kypus.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu