Odbory v Kia Motors Slovakia zostávajú v štrajkovej pohotovosti, požadujú navyšenie tarifných tried


Foto: Odbory v Kia Motors Slovakia zostávajú v štrajkovej pohotovosti, požadujú navyšenie tarifných tried Foto: ilustračné

Na včerajšiu konečnú ponuku zamestnancom od spoločnosti Kia Motors Slovakia zareagovali aj odborári. „Návrh Kia Motors Slovakia vnímame hlavne v súvislostiach za akých sa rodil, za čiastkový úspech hlavne zamestnancov, ktorí od novembra 2016 až do dnešného dňa svojou odvahou, solidaritou a neoblomnosťou tvali na svojich požiadavkách. Týmto postojom dodávali a naďalej dodávajú podporu odborovej organizácii, ktorá v kolektívnom vyjednávaní zamestnancov KIA motors Slovakia zastupuje,“ uviedol predseda VZO OZ KOVO KIA Miroslav Chládek.

Návrh, v ktorom spoločnosť Kia Motors Slovakia ponúkla zvýšenie mesačnej mzdy v rozmedzí od 90 do 100 eur, však odborový zväz nepovažuje za dostatočne uspokojivý. Naďalej požaduje navyšenie základnej mzdy v tarifných triedach o 10 percent pre zamestnancov vo výrobe a 7 percent pre zamestnancov v administratíve.


„Za čiastkový úspech túto ponuku zamestnávateľa považujú aj odbory, nakoľko naším zámerom a cieľom tohtoročného kolektívneho vyjednávania je dosiahnuť navýšenie tarifných tried u výrobných zamestnancov o 10 % a administratívnych zamestnancov o 7%. Takéto navýšenie tarifnej mzdy by predstavovalo pre výrobných zamestnancov KIA motors Slovakia  zvýšenie tarify od 65 eur do 95 eur. Ponuka zamestnávateľa, hlavne u výrobných zamestnancov, je približne o tretinu nižšia,“ spresnil Chládek.

Už zajtra pritom nastane deň, ktorým končí lehota na dohodu medzi odbormi a zamestnávateľom pred sprostredkovateľom. Po nich začne odborový zväz pravdepodobne zbierať podpisy na začatie štrajku, ten musí byť po vyzbieraní podpisov ohlásený minimálne tri dni vopred. „Odborová organizácia ZO OZ KOVO KIA Žilina aj naďalej zotrváva v štrajkovej pohotovosti a naše ďalšie kroky sme pripravení realizovať v súlade so zákonom o kolektívnom vyjednávaní,“ uzavrel predseda odborového zväzu KOVO KIA.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu