Na dennom svietení jazdí počas tmy, hmly alebo dažďa či hustého sneženia čoraz viac vodičov


Foto: Na dennom svietení jazdí počas tmy, hmly alebo dažďa či hustého sneženia čoraz viac vodičov

Na cestách sa objavuje čoraz viac vodičov, ktorí nepoužívajú správne, alebo dokonca žiadne osvetlenie svojho auta počas jazdy. Často sa tiež stane, že človek zabudne a svetlá si nezapne, alebo si napríklad nevypne hmlovky. Preto si mnohí navzájom blikajú a upozorňujú sa. V niektorých prípadoch blikanie vodič nepochopí a len vás odzdraví.

Počas dňa, kedy je dobrá viditeľnosť, nie je až taký veľký problém, ak auto nemá zapnuté svetlá, aj keď zákon hovorí jasne. Pozrime sa však na vybrané prípady, kedy je naozaj potrebné použiť správne osvetlenie a vodiči tak nerobia. Na cestách stretávame desiatky vodičov, ktorí si počas dažďa, hmly, či sneženia nezapnú iné osvetlenie, ako je to denné. Mnohí si pritom neuvedomujú, že pri použití denného svietenia vo väčšine áut svieti len jeho predná časť. Auto sa tým pádom stáva pre ostatných účastníkov premávky menej viditeľné a tak môže ľahko dôjsť k nehode.

1. Jazda v hmle bez svetiel

Ak vychádzame s autom na cestu a je hmla, pravidlom číslo jeden pre každého vodiča by malo byť zapnutie správnych svetiel. V takomto prípade určite nie je bezpečné používať denné svietenie, nakoľko je slabé a svieti len predá časť auta a tá zadná nie! Ak sa tvorí hustá hmla, nemali by sme váhať nad použitím predných hmlových svietidiel. Tie zadné môžeme použiť vtedy, ak za nami nejde žiadne vozidlo, ktorého vodiča by sme mohli silným svetlom oslepovať. Zadné hmlovky nie je vhodné používať ani pri jazde v hustejšej premávke cez mesto. Základom je však svietiť a to vpredu aj vzadu!


2. Jazda v noci bez svetiel

Človek by možno nečakal, no aj za súmraku a v noci sa dá na ceste stretnúť niekoľko áut, ktoré svietia opäť len denným svietením v prednej časti auta. Niektoré autá majú predné LED denné osvetlenie veľmi slabé, takže ho príliš nevidieť ani v tme. Problém s viditeľnosťou takéhoto vozidla je znova rovnako veľký. Ostatní vodiči si nemusia auto všimnúť, alebo dokonca včas zareagovať v prípade nebezpečnej situácie.


3. Slabý dážď alebo mokrá cesta a jazda so všetkými hmlovkami

Bežným javom na cestách je aj používanie všetkých, teda predných aj zadných hmlových svietidiel vtedy, keď len slabo prší, alebo je po daždi a cesta je trochu mokrá. A to cez deň, alebo aj v tme. Takíto vodiči celý čas svietia hmlovkami a oslepujú ostatných na ceste. Často si ich nevypnú ani po upozornení. Ak nie je bezprostredne zlá viditeľnosť ani nepadá hustý dážď, nie je dôvod na používanie hmloviek. Iné je to ale v prípade, ak napríklad ideme po ceste, kde asfaltový povrch “pohlcuje” svetlo, prípadne sa cesta leskne. Vtedy predné hmlovky neuškodia.

4. Dážď cez deň a jazda s denným svietením

Poslednou kategóriou, s ktorou sa stretávame na cestách, sú vodiči jazdiaci za dažďa, cez deň, opäť len na dennom svietení. Cez deň síce môže byť dobrá viditeľnosť aj za dažďa, no treba si uvedomiť jednu vec. Pri väčšej rýchlosti sa za autom víri voda, cez ktorú niekedy nevidieť samotné vozidlo. Ak k tomu ešte nesvietia zadné svetlá, predstavuje to tiež potenciálne riziko. V takom prípade nikdy nie je na škodu zapnúť stretávacie svetlomety.


V každom prípade si treba vždy uvedomiť, či správne svietime a podľa aktuálnej situácie si prípadne osvetlenie prepnúť. Konieckoncov ide len o našu vlastnú bezpečnosť a chránime tak nielen svoje zdravie ale aj majetok. Polícia na vodičov neustále apeluje, aby nezabúdali na pravidlo vidieť a byť videný.

Pravidlo vidieť a byť videný platí pri zhoršených podmienkach dvojnásobne. Skontrolujte si osvetlenie vozidla a dajte si odstrániť prípadné nedostatky. Predovšetkým ho nezabudnite používať vtedy, kedy je to potrebné. Používaním svetiel do hmly zvyšujete svoju bezpečnosť, ak však nie je dôvod na ich použitie, vypnite ich, inak oslníte ostatných vodičov. Ak máte denné svietenie, nezabúdajte na stretávacie svetlomety, ktoré je potrebné použiť vtedy, keď je znížená viditeľnosť. to platí aj cez deň, ak sa napríklad husto rozprší, začne snežiť, alebo sa zhoršuje viditeľnosť na ceste.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu