Zdravotní klauni strávili víkend so seniormi v Žiline, na workshope si vyskúšali ich problémy


Foto: Zdravotní klauni strávili víkend so seniormi v Žiline, na workshope si vyskúšali ich problémy Foto: ČERVENÝ NOS Clowndoctors

Zdravotných klaunov môžete stretnúť v nemocniciach, kde rozveseľujú detských pacientov. Nie všetci však vedia, že zdravotní klauni pravidelne pomáhajú aj seniorom. Vstať z postele, naliať si pohár vody, prejsť na toaletu… Na prvý pohľad sú to maličkosti, no pre mnohých seniorov ide o každodenné boje. Aby im zdravotní klauni vedeli pomôcť a zlepšiť im náladu, skúsili sa na chvíľu vcítiť do ich kože.

Cez víkend sa konal zážitkový workshop v Žilina

Počas predošlého víkendu sa zdravotní klauni stretli v Žiline na odbornom workshope programu “Liečba humorom pre skôr narodených”. Bol určený tým klaunom, ktorí začínajú pôsobiť v tomto programe. Práca so seniormi je totiž iná, ako práca s deťmi a vyžaduje si špecifické zručnosti a vedomosti.

„Workshop sme pripravili pre zdravotných klaunov zo všetkých regiónov Slovenska. Začali sme prednáškou o najčastejších chorobách, diagnózach a zdravotných obmedzeniach, s ktorými sa u seniorov stretávame. Okrem postihnutia zraku a sluchu sú tu aj iné choroby a keď ich poznáme, vieme so seniormi lepšie pracovať,“ uviedla Eva Okoličániová, koordinátorka programu “Liečba humorom pre skôr narodených”.

Po teórii nasledovala zážitková časť, počas ktorej si zdravotní klauni vyskúšali niektoré problémy, ktoré seniorom strpčujú život. Použili pri tom napríklad štuple do uší, závažia na ruky a nohy. Zaujímavou pomôckou boli špeciálne okuliare, ktoré simulovali rôzne zrakové poruchy - ostrovčekové videnie, zákal, či úplnú slepotu. Aké ťažké je fungovať s týmito obmedzeniami si overili aj počas obeda.

Aké pocity zažívala zdravotná klaunka Zuzana Škodroňová?

„Zažívala som rôzne situácie – napríklad, keď som si nalievala vodu do pohára, zdalo sa mi, že sa voda preleje, hoci bol pohár stále prázdny. So štupľami som slabo počula a preto som rozprávala veľmi nahlas a častejšie, aby som sa necítila sama.  Pri pohybe som mala pocit, že do všetkého nabúram. Celkovo som to však brala ako hru. Na rozdiel od seniorov som si totiž čierne okuliare a štuple do uší mohla dať dole,“



Počas druhého dňa workshopu si zdravotní klauni vyskúšali modelové situácie, ktoré môžu zažiť pri návšteve seniorov. Bolo pri tom dôležité, aby si zahrali rolu klauna, ale aj samotného seniora. „V úlohe seniora si dokážeme vyskúšať, čo je nám pri kontakte s klaunom príjemné a čo nepríjemné. Napríklad - ako zdravotný klaun si  môžem myslieť, že stojím pri seniorovi príliš blízko, no v skutočnosti môžem ísť bližšie, dokonca sa ho dotknúť. Ďalšia situácia - zdravotní klauni niekedy vojdú do izby, v ktorej je ticho a intuitívne stíšia hlas. To však vôbec nemusia robiť. Práve naopak - naša úloha je zmeniť náladu v izbe a priniesť so sebou novú energiu,“ vyvetlila Okoličániová.

Program „Liečba humorom pre skôr narodených“ prináša ľuďom vo vyššom veku, často osamelým v liečebných zariadeniach a zariadeniach sociálnych služieb, potešenie, vzpruhu a hlboký emocionálny zážitok, ktorý sa vymyká z bežného rámca ich všedných dní.

Občianske združenie ČERVENÝ NOS Clowndoctors funguje na Slovensku už 13 rokov. V súčasnosti v ňom pôsobí 58 profesionálnych zdravotných klaunov, ktorí prinášajú smiech deťom v nemocniciach, ale aj seniorom a dospelým pacientom po celom Slovensku.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: ČERVENÝ NOS Clowndoctors