Tradičné žilinské GOFRI je tu už 29 rokov, novinkou je slaná verzia obľúbenej pochúťky


Foto: Tradičné žilinské GOFRI je tu už 29 rokov, novinkou je slaná verzia obľúbenej pochúťky

Jednou z prevádzok, ktorú bezpečne pozná každý pravý Žilinčan, je GOFRI Žilina. Starší čitatelia si pravdepodobne pamätajú podnik, ktorý patril medzi prvé podnikateľské nápady v Žiline. GOFRI Žilina sa totiž zrodilo ešte v roku 1988 a úspešný podnik pretrval, vďaka rodinnému konceptu, až dodnes. S miernymi zmenami, no zato tradične chutnou ponukou.

„Naša prevádzka bola otvorená v roku 1988, bohužiaľ, už nebohým Milošom Vlčanským starším - mojim otcom. Bol to jeho tzv. štart do podnikania, ktorý vďaka rodinnej tradícii existuje doteraz. Predávať gofri si teda vyskúšalo veľa rodinných príslušníkov, počnúc babkou (otcovou mamou), mojimi tetami, sesternicami, sestrou až nakoniec sa to dostalo až ku mne,“ uvádza pokračovateľ rodinnej tradície Miloš Vlčanský mladší.



Ku gofri si doslova privoňal už počas strednej školy, neskôr si privyrábal v gofroch aj počas leta. S plynúcimi rokmi sa začal venovať aj činnosti okolo, čím sa podvedome pripravil na prevzatie tradície od vlastnej mamy. „Jedného dňa, počas štúdia na vysokej škole v Žiline som začal rozmýšlať, ako vylepšiť a zároveň zveľadiť tie pravé žilinské gofri, ktoré pozná veľa ľudí. Rozhodol som sa preto ukončiť štúdium a začal som sa venovať tomu, čo ma tak baví, na čom mi tak záleží,“ dodal Miloš s tým, že rolu hrala aj nostalgia a potenciál vyhľadávanej žilinskej pochúťky.

V krátkom rozhovore sme Miloša vyspovedali z toho, čo stojí za úspechom známeho podniku, aké zmeny prišli v čase a čo chystá do budúcnosti.

Prečo sa k vám ľudia radi vracajú už tak dlhú dobu?

Je to obrovská láska k robote, ktorú tam zanechal každý z našej rodiny, kto tam pracoval. A o to isté sa snažím teraz aj ja - ponúknuť zákazníkom perfektné gofri s kvalitnými ingredienciami a spojenie chutí, ktoré vyvolá v ľuďoch dobrý dojem a spokojnosť. Naša tradícia nie je založená len na jedle a surovinách, veľkú rolu zohráva aj milý prístup k zákazníkom. Na tom budem trvať naďalej, aj keď nebudem pri samotnom predaji. Ak je spokojný zákazník, bude spokojný aj majiteľ. A rovnako ak je spokojný majiteľ, budú spokojní aj zamestnanci. Týmto mottom som sa vždy riadil a plánujem sa ním riadiť aj do budúcna.

Tým, že sme zameraní na výdaj našich výrobkov cez predajné okno, sa zaraďujeme do tzv. streetfood-u. Veľa ľudí si pochvaľuje, že u nás majú jedlo za krátky moment a cez okienko. Ponúkame však aj možnosť posedenia na našej terase, ktorú časť zákazníkov rada využíva. Spojí tak pohodu a kľud s jedením našich dobrôt a spomínaním.

Ponuka sa časom rozšírila, už zďaleka to nie je len klasická pochúťka v tvare obdĺžnika..

Snažím sa nestagnovať, a preto neustále špekulujem a vymýšlam novinky, ktoré potom zaraďujem do predaja. Keď som pred dvoma rokmi nastúpil, priniesol som so sebou novinku v podobe TORTINI. Bol to nápad priamo z mojej hlavy, k vylepšeniu mi pomohli nejaké inšpirácie. Ako už niektorí naši zákazníci vedia, jedná sa o veľkú palacinku, ktorú si môže samotný zákazník naplniť tým, na čo má len chuť.



Priznám sa, že mi trvalo pomerne dlho, kým som sa naučil vytočiť TORTINI palacinku tak, aby mala pekný a foremný tvar. Počas teplých letných mesiacov som začal robiť MILKSHAKE - mrazený mliečný nápoj, opätovne na mieru pre každého zákazníka. V ponuke sme mali vanilkový, malinový, jahodový a banánový. Objavia sa u nás aj toho leto, spolu s malým prekvapením, ktoré chystám pre našich zákazníkov.

Aká kombinácia gofri patrí k najobľúbenejším?

Medzi najoblúbenejší druh gofri, alebo teda tortini, patrí rozhodne “kompletka”, teda džem,čokoláda,ovocie a šľahačka. Ale takisto je veľmi obľúbená voľba bez ovocia a to len džem,čokoláda a šlahačka.

Teraz, od nového roka, sme zaradili do predaja SLANÉ TORTINI (čiže slané palacinky) a SLANÉ GOFRI. Kombinácie postupne dolaďujeme, pribúdajú nové pribúdajú ingediencie, ktorými to šperkujem, aby malo gofri či tortini tie správne chute.

Ponúkate aj zabalenie so sebou? Neroztečie sa šľahačka a vydrží prepravu?

Samozrejme, ponúkame aj balenie našich výrobkov do termoboxov. Otázka ohľadom šľahačky je dobrá, dostávam ju pomerne často, keď sa ľudia rozhodnú, že si naše špeciality vychutnajú v pohodlí domova či práce. Už pred niekoľkými mesiacmi sme prešli na iný technologický postup výroby šľahačky.



Dovtedy sme používali známe bombičky, ktorými sa natlakovala fľaša. Teraz však máme k dispozícií kvalitný taliansky stroj, určený priamo na výrobu šľahačky, ktorý zabezpečuje tú správnu hustotu a zabraňuje samotnému topeniu alebo roztekaniu. Čiže, aby som to ozrejmil - šľahačka, ktorá je na gofri vydrží bez problémov transport v termoboxe.

Máte približne predstavu o tom, koľko vašich GOFRI zjedia Žilinčania za mesiac?

Nemáme to presne spriemerované, ale môj odhad je, že za mesiac pripravíme zákazníkom viac ako tisíc gofier. No pevne verím a dúfam, že to bude čím ďalej, tým viac.

Ako často si doprajú vaše pochúťky tí najvernejší zákazníci?

Haha…Najvernejší zákazníci chodia aj každý deň. Niekedy sa samozrejme stane, že z rôznych dôvodov to nedodržia, ale do týždňa nás navštívia spoľahlivo minimálne trikrát. Takisto môžu využívať naše vernostné kartičky, vďaka ktorým majú po dosiahnutí piatich zakúpených gofri/tornini šiestu dobrotu zadarmo. Vernostné body na kartičky môže u nás zbierať každý, aj noví zákazníci.


Novinkou sú slané GOFRI, čomu sa chuťovo približuje cesto a aké kombinácie sú v ponuke?

Áno, tak ako som už spomínal, od nového roka máme novinku v podobe slaných GOFRI a TORTINI. Nad touto myšlienkou som uvažoval z dôvodu, že nie každý má vždy chuť na sladké. Preto som si povedal - prečo nerobiť aj slané? Upravil som cesto, a začal skúšať. Dnes môžem povedať, že slaná Tortina môže byť aj náhradou obeda. Tým, že možností je veľa, človeka zasýti. Cesto je špecifické, ale trochu sa podobá tomu palacinkovému - samozrejme, je upravené tak, že chutí slano.

V ponuke je viacej možností, ale osobne by som na prvé vyskúšanie odporučil voľbu so šunkou, opečenou slaninkou, vajíčkom, šalátom, mozzarellou, paradajkami a rukolou. Zákaznikovi vieme zameniť vajíčko za kozí syr. K dispozícii máme zatiaľ dresingy Barbeque, majonézu a bazalkové pesto. Populárna je kombinácia majonézy a BBQ omáčky. Samozrejme, všetko záleží na zákazníkovi. Stretol som sa aj s prianím bezmäsitej verzie, hladnej zákazníčke sme namixovali mozzarellu, paradajky, bazalkové pesto, oregáno, rukolu a kozí syr.



Spomínal si, že počas leta pripravujete smädným Žilinčanom osviežujúce milkshaky, predstav nám tajomstvo ich úspechu :)

Teplé a slnečné obdobie sa nám pomaly blíži, takže MILKSHAKy opäť zaradíme do predaja. K doterajším príchutiam určite ešte pridáme niečo, viac zatiaľ neprezradím. Tajomstovo úspechu milkšejku spočíva v tom, že je to mrazená mliečna drť, spojená s chuťou čerstvého ovocia a šľahačky. Táto poctivá kombinácia je to pravé pre schladenie organizmu počas horúčav a teplých dní.

Majú Žilinčania možnosť vychutnať si vaše tradičné GOFRI aj inde ako pri tržnici?

Momentálne nás nájdu ľudia “len” tradične v pasáži v Smere, na tom istom mieste, kde aj pred 29-timi rokmi. Samozrejme, že chcem náš podnik posunúť, konkrétne mám v plánoch druhú prevádzku. Tomu však musíme nechať ešte čas a priestor. Zatiaľ sa snažíme byť bližšie k našim zákazníkom počas rôznych akcií, hodov či jarmokov.

Za minulú sezónu si nás ľudia mohli “vychutnať” napríklad v Lietave na hodoch, v Rajci na Rajeckom maratóne, či v súťaži menom Beh do neba, ktorá sa uskutočnila vo výškovej budove na mieste bývalého amfiteátra. Starali sme sa o občerstvenie nielen samotných pretekárov, ale aj návštevníkov podujatia. Samozrejme, akcií bolo viac, no spomenul som tie, ktoré sa konali v blízkosti Žiliny.

V závere by som chcel poďakovať mojej blízkej rodine, ktorá mi dala šancu a ktorej vďačím za podporu.

GOFRI Žilina Since 1988 je otvorené počas každého pracovného dňa od 09:00 hod. do 18:00 hod.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu