Na jednej ulici v Trnovom prasklo vodovodné potrubie už 25-krát, jeho výmena sa zatiaľ neplánuje


Foto: Na jednej ulici v Trnovom prasklo vodovodné potrubie už 25-krát, jeho výmena sa zatiaľ neplánuje

Čitatelia z mestskej časti Žilina - Trnové nás informovali o probléme, ktorý ich trápi už niekoľko mesiacov. Neustále bojujú so špinavou vodou, tečúcou z vodovodného kohútika a drobnými nečistotami, ktoré upchávajú prietok v práčkach či záchodoch. Voda býva znečistená pre časté odstávky vody z dôvodu neustáleho praskania potrubia. 

„Každú chvíľu praskne niekde na ulici potrubie a voda sa valí po ceste. Už sa stalo, že sme boli bez vody aj 16 hodín, kým poruchu neopravili. Najhoršie na tom je, že nám potom dosť dlhú dobu tečie doslova hnedá až oranžová voda plná nečistôt. Upcháva nám to splachovacie systémy na záchodoch, a spôsobuje problémy v práčkach,“ hovorí jeden z obyvateľov ulice Rakové v Trnovom.

Potrubie na ulici žiadali obyvatelia vymeniť už pred niekoľkými rokmi, výmena nebola schválená

Podľa našich informácií požadovali výmenu potrubia obyvatelia ulice už v minulom volebnom období, kedy prebiehali výkopové práce na kanalizácii. Výmenu žiaľ neschválili, a to aj napriek tomu, že na prívod vody slúži už 40 rokov. Vďaka tak dlhému obdobiu bez výmeny sa o ňom miestni vyjadrujú ako o “časovanej bombe”. Na susednej ulici pritom potrubie vymenili, pritom staré bolo menej poruchové.

Po dokončení kanalizácie boli zhotovené nové asfaltové koberce, tie sa paradoxne poškodzujú práve pri prechodoch ťažkých mechanizmov, ktoré opravujú poruchu vodovodu. Spoločnosť SEVAK, ktorá zodpovedá za potrubia, uviedla, že v čase budovania kanalizácie mala obmedzené financie. Z tohto dôvodu nerealizovala výmenu vo všetkých úsekoch.

„Nakoľko v rámci výstavby kanalizácie v Trnovom boli na výmeny existujúcich vodovodov len obmedzené finančné prostriedky, do realizácie sa nedostali všetky úseky, ktoré by si to vyžadovali,“ uviedol Jozef Vrábel, vedúci Kancelárie predstavenstva.

Na obnovu v roku 2017 nie sú peniaze, v ďalších rokoch by však mohol byť úsek zaradený do plánu výmeny


Na 440 metrovom úseku ulice Rakové bolo za posledných 5 rokov evidovaných až 25 porúch. Tri z nich sa stali na traťových uzáveroch. SEVAK prevádzkuje približne 1500 kilometrov vodovodnej siete, v podobne kritickom a zastaralom stave je značná časť z nich. Pre vysoké investície do budovania kanalizácii jej nezostávajú prostriedky na obnovu už existujúcich sietí.

„V ostatných desiatich rokoch spoločnosť masívne investovala najmä do rozširovania siete verenej kanalizácie, s cieľom naplniť záväzok SR v odvádzaní a čistení odpadových vôd daný v predvstupových rokovaniach do EÚ. Na obnovu existujúcich sieti zostáva len minimum prostriedkov. Plán investícii spoločnosti na rok 2017 je už schválený, rekonštrukcia predmetného úseku vodovodu  v ňom nie je zaradená,“ dodal Vrábel.

Na základe vysokého počtu porúch by mal SEVAK zaradiť rekonštrukciu vodovodu do prípravy a realizácie v nasledovných rokoch. Obyvateľom nateraz zostáva dúfať, že potrubie ešte nejaký čas vydrží, a počet porúch sa nebude zvyšovať.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu