Elektronické tabule na zastávkach MHD - čo ste možno nevedeli


Foto: Elektronické tabule na zastávkach MHD - čo ste možno nevedeli

Elektronické tabule, ktoré sú umiestnené na zastávkach MHD v centre mesta oznamujú správny čas príchodov trolejbusov. Dopravný podnik mesta Žiliny (DPMŽ) umiestnil takéto panely koncom roku 2006 na štyri zastávky – Železničná stanica a Hurbanova v oboch smeroch.

Nákupná cena štyroch panelov predstavovala v prepočte 23 576 eur. Súčasťou týchto panelov je obslužný softvér, ktorý zabezpečuje zber dát z vozidiel, spracovanie do požadovanej podoby a prípravu na prevzatie dát zastávkovými panelmi. Zároveň poskytuje dispečerom potrebné informácie na riadenie prevádzky trolejbusov. Elektronické tabule potrebujú aj dátový paušál u mobilného operátora na prenos dát. Jeho cena sa pohybuje okolo 25 eur mesačne za všetky štyri tabule.

„Údaje zobrazované na paneloch predstavujú časový údaj o príchode liniek na konkrétnu zastávku. Tento údaj je vypočítaný podľa aktuálnej polohy trolejbusu, to znamená, že ide o on-line údaje a nie o údaje z cestovného poriadku,“ povedal hovorca mesta Pavol Čorba.

Údaje vysiela palubný počítač trolejbusu pri každom otvorení dverí na zastávke linky.

„Predpokladáme, že takýto spôsob zobrazovania príchodov vozidiel na zastávkach je pre cestujúcich veľmi komfortný a cestujúci prevádzku elektronických panelov oceňujú pozitívne,“ dodal Pavol Čorba.

Do budúcnosti mesto zvažuje zmenu prenosovej cesty z vozidla na server Centra riadenia a pridanie aj autobusových liniek do systému, ktoré v súčasnosti dáta o on-line polohe nevysielajú.

DPMŽ chce takýmito panelmi v budúcnosti vybaviť aj ďalšie zastávky MHD nielen v centre mesta, ale aj na sídliskách. Finančné prostriedky by chcelo mesto čerpať z nových príslušných operačných programov pre obdobie 2014 – 2020.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu