ŽSK získal 100-tisíc eur na pokračovanie rekonštrukcie Budatínskeho hradu


Foto: ŽSK získal 100-tisíc eur na pokračovanie rekonštrukcie Budatínskeho hradu Foto: ŽSK

Žilinský samosprávny kraj získal navýšenie projektového grantu na rekonštrukciu Budatínskeho hradu. Práce vo vnútri hradu ukončili sotva pred šiestimi mesiacmi a vďaka rekonštrukcií bolo možné takmer po desaťročí opäť otvoriť jeho priestory pre návštevníkov. Hneď na začiatku tohto roka prišla skvelá správa o navýšení grantu. Vďaka finančnej dotácii z nórskych fondov tak bude možné pokračovať v obnove našej jedinečnej národnej kultúrnej pamiatky.

Časť hradu oproti kaplnke nachádzajúca sa pod terasou by mala dostať novú tvár. Projekt počíta s nákladmi vo výške 117-tisíc eur, pričom dotácia pokryje výdavky v hodnote 100-tisíc eur a zvyšok zaplatí samospráva. V nových priestoroch vznikne unikátna výstavná miestnosť s príručným depozitom.

Vďaka nórskemu finančnému mechanizmu sa podarilo minulý rok zrekonštruovať aj barokovú kaplnku v Budatíne a v roku 2009 obnoviť najvýznamnejšiu renesančnú pamiatku v strednej Európe - Sobášny palác v Bytči.

Doteraz sa samospráve podarilo vrátiť život do Budatínskeho parku, hradnej veže, kaplnky a časti vnútorných priestorov samotného hradu. Investície boli vo výške viac ako 5 miliónov eur. Na obnovu ešte čaká hospodárska budova a ďalšie interiéry.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: ŽSK