Na niektorých uliciach v Trnovom hrozí zavedenie jednosmeriek, dôvodom je arogantné parkovanie


Foto: Na niektorých uliciach v Trnovom hrozí zavedenie jednosmeriek, dôvodom je arogantné parkovanie

O nesprávnom parkovaní či dokonca blokovaní ciest niektorými vodičmi informujeme takmer pravidelne. Kritická situácia prevláda už niekoľko mesiacov aj na jednej z ulíc v mestkej časti Trnové. V niektorých častiach mesta sa problém s blokovaním ulíc zlepšil a to najmä po upozornení, ktoré vydala mestská polícia a Mesto Žilina. Nie všade však výstraha pomohla. Na ulici Na Kopci v Trnovom sa parkovanie naopak zhoršilo. 

Samotné zaparkované autá v minulosti na ceste neprekážali, no v posledných mesiacoch sa ulica stáva veľmi ťažko prejazdnou. Nielen kuriéri, ale aj dopravná obsluha ako vývozcovia odpadu, zimná údržba či záchranná služba majú v tejto lokalite problém. Ak by niekde náhodou došlo k požiaru, hasičské auto by sa cez túto ulicu dostalo len veľmi ťažko. To, či sú majitelia áut naozaj tak arogantní voči svojim susedom a ostatným vodičom je otázne. No blokovanie cesty je na ulici Na Kopci bežným javom. Autá bývajú bežne odstavené aj pol metra od kraja cesty a najčastejšie “do kríža “. Väčšie vozidlá potom nemajú šancu prejsť a musia ulicu vycúvať.


Problém v tejto lokalite rieši aj mestská polícia. V uplynulých týždňoch bolo vodičom uložených niekoľko pokút. Niektorí si vozidlá preparkovali na svoje pozemky, iní naďalej blokujú cestu. Miestni poslanci Anton Trnovec a Jozef Juriš načrtli na pravidelnom stretnutí s občanmi niekoľko možných riešení. Jedným z nich je aj zjednosmernenie ulíc Rakové a Na Kopci. K návrhu sa dokonca priklonil aj dopravný inšpektorát.


Toto riešenie by však malo svoje výhody aj nevýhody. Hlavnou výhodou by bolo, že autá by mohli parkovať na jednej strane cesty a druhá by zostala vždy prejazdná. Nevýhodou zas, že všetci by museli absolvovať celý okruh po spomínaných uliciach, aby sa dostali k svojim domom. To by znamenalo zvýšenie premávky na oboch uliciach. 

„Ja som toho názoru, že každý má svoj pozemok, kde si môže auto odstaviť. Je to len lenivosť ľudí, že nechcú parkovať vo dvore, ale odstavia si auto pohodlne na ceste,“ myslí si jeden z obyvateľov ulíc.

Pred konečným riešením a zavedením zmien, budú musieť poslanci najskôr zistiť názor samotných obyvateľov dotknutých ulíc. Ak by návrh s jednosmernou cestou neprešiel, druhým možným riešením bude osadenie zákazov státia. Neľahkú situáciu budú musieť poslanci vyriešiť čo najskôr. Z veľkej časti záleží aj na tom, ako sa k problému postavia obyvatelia ulíc.

Najjednoduchším riešením by bolo, keby každý parkoval svoje vozidlo tak, aby zachoval plynulý prejazd ostatných áut.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu