Mladík chcel pomôcť zbierkou pozostalej po tragickej nehode, bulvárny novinár ho očiernil


Foto: Mladík chcel pomôcť zbierkou pozostalej po tragickej nehode, bulvárny novinár ho očiernil Foto: ilustračné

V sobotu 21. januára došlo v Oščadnici k tragickej dopravnej nehode, pri ktorej vyhasol život troch ľudí. Zosnulí manželia a ich syn po sebe zanechali dcéru, resp. sestru. Práve na jej podporu sa rozhodol mladík z Kysúc zorganizovať zbierku.

Konal priamočiaro, a ako najjednoduchšie riešenie sa mu javilo zasielanie peňazí na jeho účet. Tie mal potom v pláne odovzdať 18-ročnej pozostalej Natálii, ktorá je aktuálne v maturitnom ročníku a po nehode zostala bez príjmu. Oznam zverejnil v skupine Policajné hliadky a radary - Kysuce. Príspevok získal silnú odozvu a ľudia začali posielať finančné dary. Krátko nato mladého muža kontaktoval redaktor z denníka Plus jeden deň, ktorý ho upozornil, že zbierka je v rozpore so zákonom.

Po diskusii s redaktorom, ktorý kontaktoval aj starostu obce Raková, sa mladík zľakol a zbierku stiahol. Finančné prostriedky, ktoré mu ľudia posielali na účet, zaslal naspäť a za svoje konanie sa ospravedlnil. Podľa vlastných slov nestál o medializáciu a chcel len pomôcť. Bulvárny novinár mu však ozrejmil, že o jeho “nelegálnej” zbierke bude informovať prostredníctvom denníka. 

Mladý muž konal skutočne v rozpore so zákonom, po upozornení však konanie zanechal

Od 1. júla 2014 totiž platí nový zákon č. 162/2014 o verejných zbierkach, ktorého cieľom je výrazné zvýšenie transparentnosti pri vykonávaní verejných zbierok. Podľa platného zákona smú verejnú zbierku organizovať len právnické osoby ustanovené zákonom na všeobecne prospešný účel. Tie navyše musia byť zapísané do registra verejných zbierok.

O praktikách redaktora, spolupracujúceho so spomínaným denníkom, sme písali už v apríli minulého roka. Vtedy zdvihlo vlnu nevôle jeho video z tragickej dopravnej nehody, ktoré zverejnil necenzurované. Nakoniec bolo video po verejnom tlaku stiahnuté. Kritika na jeho osobu sa zniesla aj v tomto prípade, denník príspevok vypublikoval s dodatkom, že sa im podarilo prekaziť nelegálnu zbierku.




Priamo pod týmto príspevkom na sociálnej sieti však ľudia zhodnotili, že medializácia prípadu nebola vôbec potrebná. „Pán novinár…ako sup, dvíhať svoje sebavedomie, popularitu na úkor žiaľu a bolesti ostatnej rodine. Bez chrbtovej kosti…“ komentovala zverejnený príspevok jedna z čitateliek.

Vysvetlenie vecí ohľadom verejnej zbierky.


Zveřejnil(a) David Gram Kulla dne 24. leden 2017


Celú situáciu sa mladý muž snažil vysvetliť aj na vyššie zverejnenom videu, kde sa za organizáciu zbierky ospravedlnil. „Ďakujem pekne za podporu priatelia, vážim si ju. Prosím Vás pomôžte tej Natálke. A Pavol, neboj sa, ľudia sa dozvedia pravdu o našom telefonáte, ktorý sa uskutočnil po tomto živom vysielaní,“ uviedol Dávid aj odkaz redaktorovi.

Starosta obce Raková trestné oznámenie nepodával

K situácii sa dnes vyjadril aj starosta obce Raková Anton Heglas. Situáciu spresnil priamo pod diskutované video. „Nerád komunikujem cez sociálne siete, ale keď sa do toho zapoja naše Slovenské média, je z toho poriadny zmätok. A treba veci dať na pravú mieru. Je pravda, že ma navštívil redaktor z jedného denníka a opýtal sa ma, či viem o spomínaných aktivitách. Nevedel som. Overil som si správnosť ďalšieho postupu u známeho, ktorý robí na polícii, taktiež na Okresnom úrade v Čadci a u nášho právnika,“ uvádza Heglas.

Potvrdil, že z jeho strany nebolo na mladíka podané trestné oznámenie. Takisto aj právnik a pracovník polície potvrdil, že takáto činnosť by mohla byť maximálne priestupkom. „Všetci potvrdili, že uvedená činnosť nenapĺňa skutkovú podstatu trestného činu. Preto neviem kto a prečo si myslí že bolo podané trestné oznámenie. Žiadne nebolo. Existuje však zákon o verejných zbierkach a podľa tohto zákona by sa mohlo jednať o priestupok,“ dodal Heglas.

Mladú dievčinu môžete podporiť finančne a priamo - prevodom na jej účet

To, či došlo k zbytočnej bulvarizácii dobrého úmyslu, je už na zvážení každého čitateľa. Nateraz je však podstatné, že pozostalej Natálii je stále možné pomôcť - priamo prevodom na jej účet. O tejto možnosti informuje aj obec Raková, ktorú mnohí čitatelia žiadali o vyhlásenie oficiálnej zbierky.

„Tak ako Vás informujeme na našich internetových stránkach obce, pri tragickej dopravnej nehode v sobotu 21.1.2017 zahynuli rodičia a brat Natálie Kováčikovej. Natália má osemnásť rokov a v marci bude maturovať na gymnáziu. Zostala úplne bez príjmu a preto Vás chce požiadať o finančný dar. Súhlasila so zverejnením jej čísla účtu, na ktorý môžete dar zasielať. Všetkým ďakujeme,“ uvádza obec Raková na svojich stránkach.

Číslo účtu je: SK35 1100 0000 0029 1467 1782

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu