Skupina Rómov sa v Žiline vypytuje na cestu, ľuďom potom rozdáva elektroniku ako darček


Foto: Skupina Rómov sa v Žiline vypytuje na cestu, ľuďom potom rozdáva elektroniku ako darček

V Žiline nie je ničím neobvyklým, ak človek stretne slušne oblečených Rómov, ktorí ponúkajú na predaj rôzny tovar. Najčastejšie sa zdržujú v blízkosti veľkých parkovísk pri obchodných domoch a predajniach. Rozdeľujú sa na viacero skupín, jedni chcú zarobiť predajom “fejkového” tovaru, ďalší ponúkajú skutočné značkové, no kradnuté veci a poslední sa snažia ľudí oklamať predajom zlata a šperkov.

Tieto skupinky Rómov pohybujúce sa po meste, skúšajú na ľudí rôzne triky. Najčastejšie oslovujú jednotlivcov na parkoviskách, ale v poslednom čase skôr zneužívajú dobrotu ľudí a s odstaveným autom pri ceste mávajú na pomoc. Ak zastavíte, začne sa diať niektorá z vecí, ktoré popisujeme vyššie.

Čitatelia nás však upozornili, že sa v našom meste začali objavovať nové, zvláštne postupy, ktoré praktizujú Rómovia na autách s poznávacími značkami okresov Nové Zámky a Nitra. Premávajú sa po parkoviskách Kauflandu a obchodného centra Atrium Dubeň, na sídlisku Vlčince, a pýtajú sa ľudí na cestu. Všetkým ochotným ľuďom, ktorí im ukážu, kadiaľ ísť, chcú podarovať domáce elektro. 

„Neviem, či je to nejaké sledovacie zariadenie alebo čítačka kariet. Pozoroval som ich nejakú chvíľu a spravili to rovnako pri ďalších troch ľuďoch. Volal som aj políciu,“ napísal nám jeden z čitateľov. Či sa v krabičke nachádza zariadenie, ktoré dokáže prečítať platobné karty, alebo iné zariadenie s GPS, ostáva nateraz nezodpovedanou otázkou, rovnako aj to, aký je zámer tejto skupiny.

Obdarovávať ľudí darčekmi v podobe domácej elektroniky a spotrebičov v hodnote okolo 50 eur, je však naozaj zvláštne. Ľudia by si mali dávať pozor, pokiaľ možno, nekomunikovať s takýmito osobami a radšej privolať políciu.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu