Okresný súd Žilina je pripravený spustiť protischránkový zákon, prijal 14 nových zamestnancov


Foto: Okresný súd Žilina je pripravený spustiť protischránkový zákon, prijal 14 nových zamestnancov Foto: ilustračné

V súvislosti novoprijatým zákonom o registri partnerov verejného sektora prebiehajú aktuálne na Okresnom súde v Žiline posledné prípravy. Práve žilinský súd bude viesť nový celoslovenský register partnerov verejného sektora. Novinka nahradí od začiatku februára register užívateľov konečných výhod, ktorý je v súčasnosti vedený Úradom pre verejné obstarávanie.

Na Okresnom súde preto začali prípravy na novú agendu, ako však spresnil pre TASR predseda Okresného súdu (OS) Žilina Jaroslav Macek, nejde o úplnú novinku čo sa týka fungovania súdu.Okresný súd Žilina už vedie obchodný register a register diskvalifikácií, pričom právna úprava nového registra je veľmi podobná právnej úprave obchodného registra,“ uviedol Macek.


Pre efektívne fungovanie nového registra bolo žilinskému okresnému súdu pridelených 12 vyšších súdnych úradníkov a dvaja sudcovia. S ich výberom začali už minulé leto, nastúpili na Nový rok. „Vyšší súdni úradníci boli prijatí do pracovného pomeru od 1. januára 2017 a v súčasnosti sa školia, pokiaľ ide o program, ako aj pokiaľ ide o zákonnú úpravu,“ spresnil pre TASR predseda súdu.

Súd sa rozrástol do budovy bývalého notárskeho úradu

Pre posilnenie agendy sa súd rozšíril aj priestorovo, využívať bude aj vedľajšiu budovu bývalého notárskeho úradu. „Budova bola čiastočne zrekonštruovaná, bola vybavená potrebnou výpočtovou technikou a nábytkom, ktorý zhotovili odsúdení vo výkone trestu,“ uzavrel pre TASR Macek.

Protischránkový zákon zaznamenal čiastkové úspechy ešte pred jeho spustením, podľa ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej sa aj vďaka nemu Juraj Široký priznal k vlastníctvu Váhostavu. To v minulosti odmietal, na súde s denníkom N v apríli minulého roka poprel, že by niekedy bol jeho vlastníkom. „Nie som vlastníkom Váhostavu, ani som nikdy nebol,“ uviedol vtedy Široký.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu