Ľudia začali vyhadzovať vianočné stromčeky, pre mesto ich postupne zbiera zmluvná spoločnosť


Foto: Ľudia začali vyhadzovať vianočné stromčeky, pre mesto ich postupne zbiera zmluvná spoločnosť Foto: čitateľ

Čitateľ nás upozornil na vyhodené vianočné stromčeky, ktoré sa postupne začínajú objavovať pri smetných nádobách po celom meste a na sídliskách. K vyhadzovaniu vianočných stromčekov pristupuje väčšina z nás práve v tomto období. „Mňa len udivuje, že ak je niekto schopný doniesť si stromček domov, prečo mu robí problém ho zaniesť na zberný dvor,“ uviedol čitateľ Marek.

V minulosti nás čitatelia upozornili aj na prípady, kedy niektorí obyvatelia na sídliskách vyhadzovali vianočné stromčeky priamo z okien. Okrem toho, že takto vyhodený stromček spôsobuje neporiadok na sídlisku, je podobné konanie nebezpečné v prípade, že by pod oknami v danej chvíli niekto prechádzal.


Zber stromčekov zabezpečuje zazmluvnený správca zelene


Na vyhadzovanie vianočných stromčekov ku kontajnerom je mesto pripravené, práve dnes bol zmluvnou spoločnosťou zahájený ich zber na viacerých sídliskách v Žiline. „Vianočné stromčeky sme dnes začali zberať na Vlčincoch, Solinkách aj Hájiku. Zber stromčekov zahajujeme, tak ako každý rok, okolo 15. januára - t.j. po Troch kráľoch, kedy sa začínajú objavovať prvé vyhodené stromčeky,“ uviedol Martin Malý zo spoločnosti MGM Žilina.

Zber stromčekov bude trvať pravdepodobne až do začiatku marca, keďže vtedy podľa skúseností spoločnosti vyhadzujú stromčeky poslední obyvatelia. „V tejto činnosti potom pokračujeme pravidelne začiatkom každého nasledujúceho týždňa - zvyčajne až do začiatku marca. Aj vtedy sa ešte niekedy objavia…“ spresnil Martin Malý.

Odovzdať vianočný stromček je možné v Považskom Chlmci

Mesto ponúka aj možnosť odovzdania vianočných stromčekov priamo v zbernom mieste. Tým je kompostáreň, ktorá sa nachádza v Považskom Chlmci. Ak by ste chceli odovzdať stromček priamo tam, môžete tak učiniť počas pracovných dní.

„Vianočné stromčeky sú zberané našimi správcami zelene. Ak by chceli občania stromčeky odovzdať, je možné tak učiniť – zberným miestom je kompostáreň v Považskom Chlmci,“ uviedla Anabela Riljaková z Odboru životného prostredia MÚ Žilina.

Skládka odpadov sa nachádza v prímestskej časti Považský Chlmec, na ľavej strane štátnej cesty č. 507 Žilina – Bytča, na pravej strane rieky Váh a pri vodnom diele Horný Hričov. Prevádzková doba skládky odpadov je v pracovných dňoch od 07:00 hod. do 15:30 hod.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu