V roku 2016 odviedli podnikatelia zo Žilinského kraja do rozpočtu 576 miliónov eur


Foto: V roku 2016 odviedli podnikatelia zo Žilinského kraja do rozpočtu 576 miliónov eur Foto: ilustračné

V tejto sume sú zahrnuté clá, DPH pri dovoze tovaru z tretích krajín a spotrebné dane. Z fiškálneho hľadiska dospel k tomuto číslu Colný úrad v Žiline, pričom v porovnaní s predchádzajúcim rokom ide o nárast o 23 miliónov eur. Až 83% pripadlo na príjmy z DPH pri dovoze tovaru z tretích štátov, platby zo spotrebných daní tvorili 16,5% a najmenej prispeli príjmy z cla - podielom pol percent.

K vysokému odvodu DPH z dovozu tovaru z tretích štátov prispeli najmä dve významné spoločnosti z oblasti automobilového priemyslu, ktoré v žilinskom regióne pôsobia. V celorepublikovom porovnaní sa dokonca dostali na druhú a štvrtú priečku v rámci Slovenska.

Až tri štvrtiny spotrebných daní boli za lieh, prispela k tomu spoločnosť ST. NICOLAUS


U spotrebných daní dominovali výškou odvodu spotrebné dane z liehu (76%) a tabakových výrobkov (16%). Za nimi nasledovali dane z minerálneho oleja (4%) a elektrickej energie (3%). Pivo, víno, uhlie a zemný plyn nepresiahli svojou dôležitosťou 1% podiel. Dominantným platcom spotrebných daní sa stala liehovarnícka firma z Liptovského Mikuláša, ktorá bola najlepšia nielen v našom kraji, ale aj na Slovensku.

V tabakovom priemysle vynikala obchodná spoločnosť z Martina. Odvod spotrebnej dane z elektriny výrazne klesol, čo úrad pripisuje predovšetkým oslobodzovaniu „zelenej energie“ vyrobenej vo vodných elektrárňach a tiež získanej v procese výroby tepla z obnoviteľných zdrojov v niektorých podnikoch.
 
Firmy, ktoré dovážajú tovar z tretích krajín zaplatili v minulom roku clo vo výške 12,37 mil. eur, čo je oproti predchádzajúcemu roku menej o 13 %. Z tejto sumy až 9,05 mil. € smerovalo do bruselského rozpočtu EÚ.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Colný úrad Žilina