V roku 2016 investovala nemocnica do modernizácie viac ako 900-tisíc eur


Foto: V roku 2016 investovala nemocnica do modernizácie viac ako 900-tisíc eur Foto: ilustračné

Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline investovala v roku 2016 do modernizácie vonkajších a vnútorných priestorov viac ako 900 tisíc eur z kapitálových výdavkov. Najväčšou investíciou za viac ako 400 tisíc eur bola revitalizácia parkovísk a oprava ciest. „V rámci tohto projektu sme vytvorili záchytné parkovisko pri liečebni dlhodobo chorých. Revitalizáciou vzniklo viac ako sto parkovacích miest. Rozšírili sme vozovku od kruhového objazdu pred budovou pediatrie a ORL. Súčasťou projektu je i nová organizácia dopravy s dopravnými značkami. Tie osadíme v januári,“ uviedol riaditeľ nemocnice Ivan Mačuga.

Zvýšiť bezpečnosť pacientov v priestoroch nemocnice pomôžu nové podlahy. „Nakoľko mnohé boli zničené a staré, museli sme pristúpiť k výmene viac ako päťtisíc metrov štvorcových. Tá si vyžiadala 165 tisíc eur,“ doplnil technický námestník Juraj Chudoba. Energetickú úsporu a zvýšenie komfortu pacientov zabezpečila výmena 16 dverí za automatické exteriérové a interiérové. Nemocnica vymenila dvere na chirurgickom pavilóne, onkológii, urológii i v budove polikliniky.

Pacienti dostali nové koženkové a plastové lavice, spolu ich je 255

Nové dvere dostal i operačný trakt na ortopédii. „Vzhľadom k tomu, že niektoré okná na budovách boli nefunkčné, vymenili sme okná na prízemí interného oddelenia, gynekológii a pôrodníctve, oddelení rádiológie a centrálnej sterilizácie,“ spresnil Chudoba. Výmena dverí a okien si vyžiadala viac ako 160 tisíc eur. Komfort pacientov čakajúcich na vyšetrenie v nemocnici zvýšili i nové koženkové a plastové lavice. Staré poškodené lavice nahradilo 255 trojmiestnych lavíc.

„Strechy rádiológie a spojovacích chodieb boli dlhodobo v havarijnom stave. Do miestností zatekalo, preto sme museli riešiť i túto situáciu a zrekonštruovali sme ich za 65 tisíc,“ pripomenul Mačuga. Ďalšie investície súviseli s opravou dlažieb, odstraňovaním porúch, či výmenou transformátora a čističkou odpadových vôd. V roku 2017 by vedenie nemocnice chcelo v rekonštrukciách pokračovať vybudovaním novej operačnej sály na očnom oddelení, či výmenou okien. Investovať chce i do prístrojového vybavenia nemocnice.






Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: FNsP Žilina