Diaľničiari podávajú trestné oznámenie za predraženie výskumov, týka sa aj D3 Strážov - Brodno


Foto: Diaľničiari podávajú trestné oznámenie za predraženie výskumov, týka sa aj D3 Strážov - Brodno

Podľa slov hovorkyne Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Evy Žgravčákovej pripravuje spoločnosť trestné oznámenie, dôvodom sú archeologické výskumy v rokoch 2013 až 2014, ktoré mali byť výrazne predražené. Jedným z diaľničných úsekov, na ktorom malo dôjsť k neúmernému navýšeniu oproti pôvodným plánom, je aj D3 Žilina, Strážov – Žilina, Brodno. „V septembri sme pozastavili finančné plnenie za archeologické výskumy. Všetky nároky na dodatky preverujeme,“ uviedol pre TASR generálny riaditeľ NDS Juraj Valent.

O zabezpečení archeologického výskumu rozhoduje príslušný krajský pamiatkový ústav, pod jeho správou je aj kontrola a záverečná správa. „Pamiatkový úrad postupne preverí všetky výskumy s doposiaľ neodsúhlaseným navýšením cien za archeologický výskum, ktoré boli zdôvodnené zmenenými podmienkami a zväčšeným rozsahom výskumu určeným krajskými pamiatkovými úradmi. Kontroly archeologických denníkov a stavebných denníkov vykonáva aj naša spoločnosť,“ spresnila pre Žgravčáková.

Národná diaľničná spoločnosť plánuje vlastného archeológa

NDS pritom už vo veci konala 26. októbra, kedy oslovila listom Ministerstvo kultúry SR. V ňom žiadala o pomoc pri riešení problému navyšovania súm za archeologické prieskumy. „Pripravili sme systémové riešenie. NDS plánuje zamestnať vlastného archeológa, ktorý by na stavbách koordinoval postup prác, zabezpečoval kontrolu požiadaviek krajských pamiatkových úradov a dohliadal na rozsah a spôsob činnosti archeologických agentúr,“ objasnil Valent.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: NDS