Kostol sv. Štefana kráľa v Žiline má unikátny papierový model, vydaných bolo 300 kusov


Foto: Kostol sv. Štefana kráľa v Žiline má unikátny papierový model, vydaných bolo 300 kusov

Najstaršia zachovaná pamiatka na území Žiliny - Kostol sv. Štefana kráľa - sa dočkal svojej zmenšenej verzie v podobe papierového modelu. Kostolík dal podľa povesti postaviť prvý uhorský kráľ sv. Štefan na pamiatku bitky, ktorú mal vybojovať s vojskami poľského kráľa Boleslava Chrabrého niekedy na začiatku 11. storočia.

Väčšina Žilinčanov by na otázku, kde sa kostol nachádza, odpovedalo v mestskej časti Závodie. Nie je to celkom tak, v skutočnosti stojí pri Závodskej ceste v mestskej časti Rudiny. Teraz sa, vďaka Jaroslavovi Jablonskému, dostal aj do zbierok nadšencov papierových modelov. Tento autor už v minulosti vytvoril model Sobášneho paláca v Bytči, oba vyšli v náklade 300 kusov tlačených ofsetom.



Na to, aké je to vydávať podobné modely, sme sa pýtali Štefana Posingera, pre ktorého sú papierové modely, vyobrazujúce unikátne architektonické skvosty Slovenska alebo autá, koníčkom. „Za 5 rokov mojej práce som vydal 20 modelov, väčšinou architektúry z Trnavy a okolia. Vydávam síce papierové modely, ale inak pracujem na ŽSR, keďže vydávanie a predaj papierových modelov by ma neuživilo, skôr to ešte dotujem,“ uviedol Štefan Posinger, ktorý kostolík vydal.

Najväčší úspech zožala Trnavská mestská veža, najkomplikovanejšia bola bazilika v Trnave

Na to, ktoré modely sú najúspešnejšie, má pán Posinger jasnú odpoveď. „Najúspešnejšie modely boli Trnavská mestská veža od autora Juraja Gonšora, ktorý je vypredaný a Škoda 1 000 MB od Attilu  Csakváriho - ATTIMONA, ktorý je už tiež skoro vypredaný.“

Rôzne architektonické pamiatky sa líšia aj náročnosťou prepracovania, v tomto prípade patrí prvenstvo opäť Trnave. „Najprepracovanejší a najrozsiahlejší bol model kostola  Bazilika sv. Mikuláša v Trnave od autora Ing. Ladislava Jakubča. Tento model bol zlepený a publikovaný na svetovom modelárskom fóre a za cca dva mesiace ho videlo vyše 10 000 ľudí - modelárov  z celého sveta,“ dodal nadšenec.

Žilinský kostolík bol prvýkrát zlepený v Smoleniciach, zatiaľ je k dostaniu cez internet


V zlepenej podobe mal Kostol sv. Štefana kráľa premiéru v Smoleniciach. „Prvýkrát bol zlepený model  kostola sv. Štefana Kráľa vystavený na Smolenickom zámku spolu s ďalšími 300 modelmi rôzneho zamerania, kde každoročne cez letné prázdniny vystavujeme papierové modely,“ spresňuje Štefan Posinger príbeh prvého zlepeného modelu.



Model žilinskej pamiatky si je zatiaľ možné objednať cez internet v zahraničí, do budúcnosti by sa mohol predávať aj v Žiline. „Čo sa týka predaja v Žiline, zatiaľ som nenašiel predajcu, ktorý by bol ochotný predávať tento model, prípadne aj ďalšie z mojej produkcie. Zatiaľ sa dajú modely kúpiť v internetových obchodoch v Čechách, Poľsku, Nemecku a Litve,“ uzavrel Posinger.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu