Pri príležitosti 400. výročia umrtia palatína Juraja Turzu vzniklo nové video o jeho živote


Foto: Pri príležitosti 400. výročia umrtia palatína Juraja Turzu vzniklo nové video o jeho živote Foto: Žilinský samosprávny kraj

Najznámejší uhorský palatín, Juraj Turza, sa dočkal k 400. výročiu jeho úmrtia ďalšej pocty. Žilinská župa vytvorila film, ktorého cieľom je priblížiť Turzov život. A to vo forme, ktorá by mala byť blízka najmä mladým ľuďom. Pocta významnému rodákovi tak vznikla na sklonku Roku Juraja Turzu, v rámci ktorého počas celého roka realizovali kultúrne inštitúcie rôzne podujatia.

„Premýšľali sme, ako osloviť mladých a povedať im viac o našom významnom rodákovi. Tento rok sme vyhlásili Rok Juraja Turza a zistili sme, že málokto vie niečo viac o jeho živote. Naše kultúrne inštitúcie tak zrealizovali množstvo podujatí, prezentácií a konferencií. No chceli sme ešte niečo viac,“ uviedol nový príbeh o Turzovi žilinský župan Juraj Blanár.

TURZO JURAJ - najznámejší palatín v Žilinskej župe!

 


Posted by Žilinský Samosprávny Kraj on 22. november 2016



Pieseň je unikátna v tom, akým spôsobom predstavuje životný príbeh Juraja Turzu v Žilinskej župe. Zachytené sú medzníky ako napríklad narodenie na Lietavskom Hrade či postavenie Sobášneho paláca v Bytči. Palatín Turza sa zasadil aj o založenie kúpeľov v Rajeckých Tepliciach či vybudovanie Kaplnky Sv. Michala na Oravskom hrade. „Pozorný poslucháč však zistí omnoho viac, napríklad  aj o Turzovke, Turzovej žene alebo krvavej grófke Báthoryovej. Podarilo sa nám vytvoriť novú, modernú legendu o Jurajovi Turzovi,“ dodal Blanár.



 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS ŽSK