Cez Facebook sa šíri nový vírus, tvári sa ako obrázok, no zašifruje vám počítač


Foto: Cez Facebook sa šíri nový vírus, tvári sa ako obrázok, no zašifruje vám počítač

Facebookom sa začal šíriť škodlivý kód, ktorý používateľovi zašifruje súbory v počítači a požaduje od neho výkupné, aby ich odšifroval. Nebezpečný vírus sa šíri cez Messenger v mobile, alebo správy v desktopovej verzií. Na prvý pohľad sa zdá, že vám niekto posiela obrázok s príponou .svg, no po jeho otvorení v prehliadači sa vykoná presmerovanie na stránku, ktorá s podobá na Youtube. Stránka následne vyzve používateľa, aby si nainštaloval doplnok, ktorý je potrebný na prezretie videa. 

A tu prichádza kameň úrazu. Používateľ si myslí, že inštaluje rozšírenie, no v skutočnosti inštaluje vírus - škodlivý kód Nemucod. Jeho úlohou je do počítača stiahnuť ďalší škodlivý kód s názvom Locky. Tento vírus následne začne vašim priateľom na Facebooku odosielať správy s fiktívnym obrázkom .svg a vy ani o ničom neviete. Takto sa vírus šíri ďalej.

Locky je známy ransomware, ktorý po infekcii zašifruje v počítači náhodné súbory, často aj dôležité, a požaduje od používateľa výkupné. To však nie je malé a ak ide o dôležité dokumenty do práce či školy, môže nastať poriadny malér. Ak používateľ nezaplatí výkupné, ktoré môže byť aj v stovkách eur, k svojim súborom sa už nemusí dostať.

Všetkým, ktorí dostali takúto správu s prílohou, sa odporúča, aby ju neotvárali / nesťahovali a prípadne upozornili dotyčného facebookového priateľa na vírus. Podobné správy sme obdržali aj my v našej redakcii a preto na tento vírus poukazujeme. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu