Žilinská nemocnica dostala prístroje na diagnostiku zápalových procesov


Foto: Žilinská nemocnica dostala prístroje na diagnostiku zápalových procesov Foto: FNsP Žilina

Pediatrické oddelenie žilinskej fakultnej nemocnice s poliklinikou má vďaka vyzbieraným dvom percentám z daní nový analyzátor pre vyšetrenie CRP a vnútorného prostredia. Oficiálne ich dnes odovzdali zástupcovia nadácie Spoločne pre región.

„Jedná sa o prístroje, ktoré sú určené na veľmi rýchlu diagnostiku zápalových procesov a orientáciu vo vnútornom prostredí pacientov. Najmä u tých najmenších detí pri rýchlo prebiehajúcich ochoreniach môže rozhodovať aj o existencii,“ uviedol primár pediatrie Juraj Kováčik.

Lekári zo vzorky krvi z malého vpichu napr. do prsta už počas vyšetrenia budú vedieť, či pacient potrebuje antibiotickú liečbu. Prístroje budú využívať predovšetkým na jednotke intenzívnej starostlivosti. Pediatrické oddelenie je dlhodobo zapojené do projektu Spoločne pre deti, ktorý realizuje nadácia Spoločne pre región.

„Tieto prístroje sa kupujú cez vyzbierané dve percentá od rodičov pacientov, čo potrebujú toto oddelenie. Nie je to prvýkrát, rok od roku sa zbiera viac a viac peňazí, my sme len tí, ktorí to umožnili, aby prístroje prišli do nemocnice včas a rýchlo,“ povedal predseda správnej rady nadácie George Trabelssie.

Za rok 2015 sa aj vďaka kolektívu pediatrie podarilo vyzbierať 11 865,52 eur. Dve percentá z daní rodičia detí poukazujú v prospech nadácie a následne sú tieto peniaze v plnej výške prevedené späť oddeleniu nemocnice.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS FNsP Žilina