Druhý ročník medzinárodnej džezovej súťaže v Žiline spoznal víťazov


Foto: Druhý ročník medzinárodnej džezovej súťaže v Žiline spoznal víťazov

Druhý ročník medzinárodnej džezovej súťaže ŽILINA INTERNATIONAL JAZZ CONTEST už má svojho víťaza. Stalo sa ním zoskupenie mladých hudobníkov z Rakúska, Maďarska a Ukrajiny, ktoré vystupuje pod názvom Zoltán Rugovics Trio.

V dňoch 27. a 28. septembra sa v Žiline konal druhý ročník medzinárodnej džezovej súťaže pre mladých hudobníkov do 30 rokov. Publiku sa počas dvoch večerov predstavili štyria finalisti z Poľska, Rakúska, Ukrajiny, Holandska a Maďarska. Počas sprievodného programu súťaže prebiehal aj saxofónový workshop s nemeckým saxofonistom Thorstenom Skringerom. Záujemcovia mali možnosť vypočuť si prednášku o technikách hry, ako aj vyskúšať niekoľko nástrojov. O workshop bol najväčší záujem zo strany študentov, ktorí sa hre na saxofón venujú na žilinskom konzervatóriu či na Základnej umeleckej škole Ladislava Árvaya.

Finalistov súťaže privítalo publikum vo veľmi srdečnej atmosfére. Víťaza hlavnej ceny súťaže vybrala päťčlenná odborná porota, ktorú tvorili poprední svetoví hudobníci – Lukáš Oravec (SK), Danny Grisset (USA), Tomáš Baroš (CZ), Marián Ševčík (SK) a Milan Vendrinský (SK). Hlavná cena obsahovala okrem finančnej odmeny 1 000 eur aj honorovanú zmluvu na vystúpenie na Bratislavských jazzových dňoch v Žiline. Výhru získalo Zoltán Rugovics Trio, zoskupenie mladých hudobníkov z Rakúska, Maďarska a Ukrajiny. Na druhom mieste sa umiestnilo najväčšie zoskupenie tohto ročníka súťaže – Adam Jarznik Quintet. Tretiu priečku obsadila poľská kapela Aga Derkal Trio a čestné uznanie získalo Floris Kappeyne Trio, ktoré pricestovalo na súťaž až z Amsterdamu.

Víťazov súťaže si žilinské publikum môže vypočuť opäť 21. októbra 2016 v Mestskom divadle Žilina, kde sa svojim koncertom predstavia na otvorení Bratislavských jazzových dňoch v Žiline. Všetkým hudobníkom gratulujeme a tešíme sa na ďalší ročník súťaže. Touto cestou by sme chceli poďakovať aj 88-ročnému pánovi Ilja Klementovi za to, že nám zachováva priazeň a každoročne prichádza na obidva finálové dni až z Moravy.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Mesto Žilina