Scania Série S je novým kráľom v ťažkej váhe


Foto: Scania Série S je novým kráľom v ťažkej váhe
Galéria: 5 fotiek
Foto: Scania

Generačná obmena a s ňou spojený „životný“ cyklus, je pri nákladných vozidlách spravidla o niečo dlhší na aký sme zvyknutí pri osobných autách. Určite aj preto premiéru nového „trucku“ doprevádzajú obrovské očakávania. Len prednedávnom slávnostne predstavila svoju novú vlajkovú loď švédska Scania. Najnovšia generácia sa vyvíjala približne 10 rokov a Scania do vývoja nového modelu investovala cca 2 miliardy eur. To predstavuje najväčšiu investícii v celej, viac ako 125-ročnej histórii tejto značky.

Nový modelový rad, na čele so špičkovou sériou S, prináša do tejto kategórie množstvo inovácii. Niektoré z nich sa vo svete kamiónov objavujú po prvý krát. Spomeňme napríklad prepracovanú kabínu so špičkovou aerodynamikou a s dôrazom na odolnosť voči bočnému vetru. Zvýšený dôraz je kladený aj na dokonalú ergonómiu spojenú s maximálnym komfortom pre vodiča. Nová konštrukcia kabíny prihliada aj na zvýšenú bezpečnosť, spojenú so špičkovou odolnosťou voči nárazom.

Inováciou podľa očakávania prešli aj motory V6 Euro 6 resp. V8 Euro 6. Zaznamenali vyššiu hospodárnosť spojenú s nižšou spotrebou paliva. Najlepším dôkazom inovácii nového modelu Scania Série S je prestížne ocenenie Truck of the year 2017. To každoročne udeľuje komisia európskych motoristických novinárov špecializujúcich sa na danú problematiku.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Peter Hlačik