Pri OC Dubeň včera testovali protikolízny systém na Subaru Outback - rozbiehali ho oproti prekážke


Foto: Pri OC Dubeň včera testovali protikolízny systém na Subaru Outback - rozbiehali ho oproti prekážke
Galéria: 13 fotiek

Žilinská spoločnosť Avion, ktorá zastrešuje predaj vozidiel značky Subaru, usporiadala zaujímavé podujatie s názvom: Rozbehnite Subaru Outback proti stene! Aj keď ide v princípe o úplne scestnú myšlienku, práve takáto simulácia dokonale demonštruje možnosti a schopnosti vlajkovej lode od Subaru, ktorou je model Outback. Na našich cestách môžu vždy nastať nečakané situácie, pri ktorých sa okrem vlastných šoférskych schopnosti spoliehame aj na „anjelov strážnych“.

Anjel strážny od Subaru sa volá Eyesight

Asistenčné systémy sa dnes v automobilovom svete tešia mimoriadnej obľube. Medzi najlepší a najvyspelejší z nich patrí bezpochyby Subaru Eyesight. Bezpečnostný balík inteligentných jazdných asistentov sa radí medzi najpokrokovejšie „vychytávky“, ktoré so sebou prináša najnovšia generácia modelu SUBARU OUTBACK. Aj keď globálne SUBARU spomínanú technológiu vyvíja a zdokonaľuje už dlhšiu dobu, práve nový OUTBACK je prvým SUBARU, ktorý technológiu Eyesight prináša aj na náš trh.


Ako to funguje?

Eyesight - na rozdiel od konkurenčných systémov - pracuje s dvoma farebnými stereo kamerami, umiestnenými na čelnom skle. Tie dokážu spracovať pomerne široké okolie aj po stranách vozidla. V priestore pred vozidlom reagujú dokonca aj na brzdové svetlá pred ním idúceho automobilu. Tým sa drvivá väčšina konkurenčných systémov pochváliť nemôže. Vďaka systému je možné zabrániť zrážke napríklad vtedy, ak sa vozidlo pohybuje pomaly v kolóne a vodič sa nesústredí na situáciu pred sebou. Systém sa ale opätovne dokáže aktivovať maximálne 3x a to preto, aby ho vodič nezneužíval na nezodpovednú jazdu, počas ktorej sa nevenuje riadeniu. Pre obnovenie funkčnosti je potrebné vypnúť motor a znova naštartovať. 

Technológia v sebe zahŕňa inteligentný protikolízny systém. Ten prostredníctvom spomínaných kamier neustále skenuje rýchlosť predmetov v potenciálnej jazdnej dráhe vozidla, či už ide o ostatné automobily alebo o chodcov a cyklistov. Na prekážku vždy upozorní vodiča pomocou zvukového signálu a kontrolky na prístrojovej doske. V prípade núdze dokáže Eyesight zabrániť potenciálnej zrážke resp. pri vyššej rýchlosti zmierniť jej následok tým, že začne automaticky brzdiť. Okrem protikolízneho systému táto technológia disponuje aj adaptívnym tempomatom, či funkciou nedobrovoľného opustenia jazdného pruhu.

Nevedeli ste o akcií, alebo ste nestihli prísť na testovaciu jazdu? Nevadí. Rezervovať sa môžete kedykoľvek telefonicky, alebo osobne v prevádzke na Košickej ulici.

Viac noviniek zo sveta AutoMoto nájdete na našej novej fanpage




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: subaruslovakia.sk