Rozsudok v prípade výbuchu telefónnej búdky z júla 1998 by mal byť vynesený začiatkom októbra


Foto: Rozsudok v prípade výbuchu telefónnej búdky z júla 1998 by mal byť vynesený začiatkom októbra Foto: KR PZ Žilina

Na Okresnom súde v Žiline by mali byť 30. septembra 2016 prednesené záverečné reči v prípade výbuchu telefónnej búdky, ku ktorému došlo v júli 1998. Po tom, ako v piatok prebehne hlavné pojednávanie, je možné očakávať vynesenie rozsudku 4. alebo 7. októbra. O týchto skutočnostiach informoval agentúru SITA hovorca žilinskej krajskej prokuratúry Milan Cisarik.

Celkovo sú v prípade okrem údajného šéfa žilinského podsvetia Františka S. obvinené ďalšie štyri osoby - Patrik B., Šimon F., Štefan K. a Tibor B. Tí sa mali podľa obžaloby podieľať na umiestnení výbušniny na verejne prístupnom mieste.
Spolupáchateľom hrozí za trestný čin všeobecného ohrozenia 12– až 15-ročný trest, prípadne výnimočný trest 25 rokov alebo doživotie.

Nálož mala viac ako 4 kilogramy, vybuchla na diaľku


Samotný prípad sa pred súd dostal až 16 rokov po výbuchu telefónnej búdky, pojdenávanie začalo v máji 2014. Pri výbuchu zomreli traja ľudia. Nálož, ktorá vybuchla, mala v sebe mix danubitu a plastickej trhaviny v celkovej hmotnosti 4,3 až 4,5 kg a bola umiestnená 50 centimetrov od steny budovy na zemi. Výbušnina bola odpálená cez vysielač diaľkového ovládača, na mieste výbuchu našli policajti aj množstvo rozhádzaných bankoviek.

V čase výbuchu v búdke telefonoval 21 ročný mladík z Klina (okres Námestovo). Okrem neho na mieste zahynula aj 43-ročná riaditeľka školy, niekoľko dní na to v nemocnici podľahol zraneniam 46-ročný novinár.

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu