Josif Vissarionovič Stalin sa stal v roku 1946 čestným občanom Žiliny, existuje ďakovací list


Foto: Josif Vissarionovič Stalin sa stal v roku 1946 čestným občanom Žiliny,  existuje ďakovací list Foto: Peter Štansky

Pred niekoľkými dňami vyplávala na povrch zaujímavá skutočnosť ohľadom čestných občanov mesta Žilina. Napriek tomu, že v mestských archívoch nie je o tomto fakte zmienka, všetko nasvedčuje tomu, že sovietsky diktátor Josif Vissarionovič Stalin bol čestným občanom mesta Žilina. Vyplýva to z listu, v ktorom ďakuje za udelenie čestného občianstva, čím ho príjma.

V liste, ktorý Stalin adresoval Miestnemu národnému výboru mesta ŽILINY, stojá tieto slová: „Obdržal som Vaše rozhodnutie o tom, že ste mňa zvolili čestným občanom mesta Žiliny. Ďakujem Vám srdečne za udelenie čestného občianstva Vášho mesta. Zasielam Vám môj pozdrav a najlepšie želania.“

Listinu mal zničiť úradník po Stalinovej smrti, tajne si ju však schoval. Neskôr ho úradník pred revolúciou poslal synovi do USA. Po 28 rokoch sa vrátila späť do Žiliny a nachádza sa v Štátnom archíve Bytča - pobočka Žilina. “Dnes nám do archívu odovzdal Žilinčan, bývajúci v USA, tento dokument. Zachránil ho jeho otec, pracovník MsNV pred skartáciou a syn nám ho odovzdal. Dobrí ľudia ešte žijú a takéto vzácne dokumenty - svedectva doby - sú v archíve,” uviedol k zverejnenej fotografii originálu historik Peter Štansky.



Preklad originálneho listu J. V. Stalina z roku 1946



V mestských záznamoch sa Stalin nenachádza medzi čestnými občanmi a súčasné vedenie mesta Žilina nemá podľa slov hovorcu záujem revidovať dejiny. Podobný postoj zaujali aj niektoré iné mestá na Slovensku, kedy Stalinovo čestné občianstvo zrušili napríklad v Novej Bani (okres Žarnovica) hlasovaním mestského zastupiteľstva. Stalo sa tak po 64 rokoch od jeho udelenia, avšak až na druhý pokus, kedy predošlé zastupiteľstvo hlasovalo proti návrhu o zrušení čestného občianstva.

Žilinu chceli vtedajší komunistickí predstavitelia premenovať na Stalinovo, pravdepodobne k tomu nestihlo dôjsť pred jeho smrťou. Formálne však premenovanie zrušili žilinskí poslanci až na 7. zasadnutí mestského zastupiteľstva, ktoré sa konalo 28.01.2013 a to jednohlasne, kedy za zrušenie Uznesenia č. 170 - VIII/1949 Rady národného výboru, ktoré premenováva mesto Žilina na Stalinovo, hlasovalo všetkých 30 prítomných poslancov.

Sovietsky diktátor gruzínskeho pôvodu, vlastným menomJosif Džugašvili, zomrel vo veku 74 rokov dňa 5. marca 1953.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu