Rekonštrukcia synagógy v Bytči - darcovia si môžu adoptovať niektoré z okien


Foto: Rekonštrukcia synagógy v Bytči - darcovia si môžu adoptovať niektoré z okien
Galéria: 5 fotiek

So zaujímavou možnosťou podpory rekonštrukcie národnej kultúrnej pamiatky prišlo občianske združenie Na záchranu bytčianskej synagógy. To sa stalo majiteľom synagógy v Bytči tento rok, predošlým majiteľom bolo od roku 2002 občianske združenie Biblické centrum.

Už za ich pôsobenia bol naštartovaný proces obnovy budovy, ktorá bola odvodnená a odizolovaná. Neskôr OZ Biblické centrum zabezpečilo reštaurátorský prieskum a vypracovanie projektu rekonštrukcie. Tú napokon v roku 2010 zastavil súdny spor s majiteľom pozemku, s opätovným naštartovaním rekonštrukcie prišlo nové občianske združenie.

Jednotlivci alebo firmy si budú môcť adoptovať okná, ich meno bude na nich vygravírované

Nákladnú rekonštrukciu pokrýva OZ z viacerých zdrojov, jedným zo spôsobov je aj financovanie pomocou darov. Celková suma, potrebná k realizácii prvého kroku, ktorým je kúpa pozemku a vysporiadanie exekučného konania, predstavuje 35 000 eur. Doteraz sa vďaka darom podarila vyzbierať necelá tretina, prispieť môžu občania aj organizácie prevodom ľubovoľnej sumy na transparentný účet SK63 0900 0000 0051 0967 8539.

Špecifickou úlohou pri rekonštrukcii je výmena okien, ktorá bude stáť približbe 80-tisíc eur. “To je cena, ktorá zahŕňa výrobu rámov, ich zasklenie, práce na osadení, aj likvidáciu drevokaznej huby, a tiež 20% DPH. Práve teraz je jedinečná šanca pre všetkých, ktorí sa rozhodnú nám pomôcť,” uvádza občianske združenie na stránkach synagogabytca.sk, ktoré predstavujú okrem rekonštrukcie aj samotnú pamiatku. Bytčianska synagóga poslúžila napríklad aj na nedávnom festivale Hviezdne noci, kedy okrem iného poslúžilo jej priečelie ako podklad pre videomapping.



Pomoc prostredníctvom “adopcie” spočíva v zdieľaní nákladov na výmenu okien, z tridsiatich si môžete vybrať jedno alebo viaceré, ktorých výmenu uhradíte. Za odmenu bude meno alebo názov podľa vašej voľby vygravírované do zvoleného okna. “Ak si chcete niektoré z okien adoptovať, vaše meno, prípadne meno vašej firmy, alebo blízkeho človeka, ktorému budete chcieť okno venovať, sa stane už navždy súčasťou tejto nádhernej stavby. Do okna vygravírujeme požadované meno alebo názov, niektoré sú lacnejšie, iné drahšie,” uvádza OZ Na záchranu bytčianskej synagógy k možnosti podpory.

Viac informácií a presné popisy okien, ktoré je možné si adoptovať, nájdete na http://synagogabytca.sk/244-2/




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu