V Trstenej otvorili novú Jednotku intenzívnej starostlivosti. Rekonštrukcia stála vyše 900 000 eur


Foto: V Trstenej otvorili novú Jednotku intenzívnej starostlivosti. Rekonštrukcia stála vyše 900 000 eur

V Hornooravskej nemocnici s poliklinikou (HNsP) v Trstenej otvorili novú Jednotku intenzívnej starostlivosti oddelenia vnútorného lekárstva. V modernizácii nemocnice tak Žilinský kraj pokračuje ďalšou investíciou, ktorá prispeje k zvýšeniu kvality zdravotnej starostlivosti pre oravských pacientov.

V priestoroch JIS boli kompletne vymenené všetky podlahy, okná i dvere, rozvody, kraj zakúpil osem nových polohovateľných lôžok a pribudli tiež špeciálne požiarne dvere so zasklenými stenami.

Rekonštrukcia stála kraj takmer 909-tisíc eur. Z toho 195 900 eur išlo na prístrojovú techniku, ktorá spĺňa prísne európske štandardy. Riaditeľka odboru zdravotníctva ŽSK Anna Majbíková doplnila, že JIS s najmodernejšími prístrojmi na záchranu života a zdravia prispeje tiež k zvýšeniu dostupnosti intenzívnej zdravotnej starostlivosti.

“Spádová oblasť zahŕňa okrem okresu Tvrdošín aj časť námestovského okresu a predstavuje približne 65-tisíc obyvateľov. JISka bude teda slúžiť všetkým hornooravským pacientom,” zdôraznila A. Majbíková.


Podľa riaditeľky HNsP Eleonóry Kadlečíkovej bola Hornooravská nemocnica prvou, ktorá získala certifikát kvality a medzi prvými tiež začala využívať eurofondy.

“Poskytujeme zdravotnú starostlivosť na 272 lôžkach a aj vďaka nášmu zriaďovateľovi sa nám darí neustále rozvíjať a zlepšovať. Najbližšie nám pribudne nový urgentný príjem a zaradíme sa tak medzi centrá komplexnej akútnej zdravotnej starostlivosti na Slovensku,” informovala E. Kadlečíková.

Urgentné príjmy začal Žilinský kraj budovať vo všetkých župných nemocniciach v Čadci, Liptovskom Mikuláši, Dolnom Kubíne i Trstenej a približne 3 milióny eur umožnia vznik nových jednotiek úrazovej starostlivosti, všeobecnej urgentnej starostlivosti, odborných ambulancií a ďalších nevyhnutných priestorov.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu