Festival Hviezdne noci navštívilo tento rok viac ako 3000 návštevníkov


Foto: Festival Hviezdne noci navštívilo tento rok viac ako 3000 návštevníkov
Galéria: 5 fotiek

Spolu 61 podujatí druhého ročníka Hviezdnych nocí navštívilo 3093 divákov. Z toho 345 nosilo na ruke celofestivalovú alebo aspoň jednodňovú festivalovú pásku. Vystúpilo spolu 75 hudobníkov, divadelníkov a ďalších umelcov. Jediné festivalové auto najazdilo 330 km a vo festivalovej kaviarni sa vypilo 684 káv.

Počas 4 dní až 15 hudobných kapiel a interpretov

Nečakanou hviezdou posledného dňa sa stal čerstvý držiteľ ocenenia Radio_Head Awards za experimentálnu hudbu Samčo - brat dážďoviek. Najviac divákov prišlo na headlinerov Saténové ruky a Autumnist, všetci hudobníci však predviedli vynikajúce vystúpenia, zaskveli sa najmä The Ills a Satin Lead a začínajúce kapely Tolstoys či Stolen Money. Titul Vianoce s Alžbetou sa na Slovensku premietal po takmer 60 rokoch. Z filmov mal najlepšiu odozvu. Na festival sa ho podarilo získať z pražského Národného filmového archívu. Aplaus, hneď na otvorení festivalu, zožal aj nemý film Bustera Keatona Frigo ako Sherlock Holmes. Takmer 200 divákov si priamo po premietaní vyžiadalo celú sekciu filmov od Bustera Keatona na ďalšom ročníku Hviezdnych nocí.

Novinkou aj divadelné predstavenia

Na každý zo 4 súborov sa prišlo do divadelnej sály Domu kultúry pozrieť v priemere 64 divákov. Diváci dali jasne najavo, že chcú, aby sa divadlo stalo pevnou súčasťou programu. Dlhý potlesk si zaslúžilo predstavenia Kafka Dreaming aj španielsky hrajúci súbor Teatro EsPánico. Vždy poobede v Bytčianskej synagóge prebiehala živá debata na tému oživovania verejného priestoru. Hviezdil Marek Adamov zo Stanice Žilina-Záriečie, ale aj Chaloši Zos Spišskej, či aktivistka Dominika Belanská. Organizátori sľubujú, že na Diogenov sud sa návštevníci môžu tešiť aj budúci rok.

Videomapping divácky najúspešnejším podujatím festivalu

Videlo ho približne 400 divákov. Videomapping z produkcie košickej skupiny Nano Vj’s s hudbou Adama Dekana priniesol na festival magickú atmosféru a prispel k popularizácii opustenej synagógy. Tá by sa mala v najbližšej dobe rekonštruovať.
Tretí ročník festivalu - 17.-20. augusta 2017 sa bude konať opäť v malebnom mestečku Bytča, ktorého génius loci v nemalej miere prispieva k unikátnej atmosfére festivalu.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu