Na sídlisku Vlčince doplnili koše na odpadky a cigaretové ohorky, čistota na zastávkach sa zlepšila


Foto: Na sídlisku Vlčince doplnili koše na odpadky a cigaretové ohorky, čistota na zastávkach sa zlepšila
Galéria: 3 fotky

Viacerí obyvatelia sídliska Vlčince podali požiadavku na dodanie stabilných košov na zastávky MHD, ich podnet vychádzal zo stretnutí s poslancami, kde oprávnene kritizovali špinavé okolie zastávok. Dôvodom boli najmä odhodené ohorky z cigariet.

“Vykonala som obhliadku a naozaj som zistila, že vo vzdialenosti od zastávok, kde sa už môže fajčiť je enormné množstvo odhodených cigaretových ohorkov. V máji som preto požiadala predstaviteľov mesta o dodanie pevných betónových košov na nástupné zástavky MHD s vysokou hustotou cestujúcich,” uviedla poslankyňa za Vlčince Iveta Martinková.

Koše sa síce nepodarilo doplniť ihneď, no po niekoľkých týždňoch a viacerých urgenciách poslankyne sú smetné koše na svojich miestach. “Nedostali sme síce nové popolníkové odpadkové koše, ale aj tieto vyzerajú po rekonštrukcii dobre a plnia svoj účel. Koše sú pevné a mali by byť dostatočne odolné.” dodala Martinková.

Po osadení nových košov zaznamenali obyvatelia zlepšenie čistoty
okolo zástaviek MHD, problémom zostáva stále vandalizmus

Koše sa nachádzajú na uliciach Matice Slovenskej, Cyrila a Metoda a Obchodnej ulici. Na týchto miestach obyvatelia sídliska v poslednej dobe zaznamenali úbytok neporiadku, najmä v okolí zastávok. Mnohých však stále trápi neporiadok v uliciach medzi panelákmi. Najväčší podiel na tomto probléme má neustály vandalizmus, kedy sú koše poškodzované podguráženými výtržníkmi. Plastové koše sú navyše menej odolné voči poškodeniu.


Mnohých výtržníkov podľa slov poslankyne neodradí ani pokutovanie, priestupky opakujú. Rovnako to platí aj o ľuďoch, ktorí vyhadzujú odpadky na zem a nepoužívajú odpadkové koše.

Mestská polícia pokutuje za znečistenie verejného priestranstva a to v zmysle Zák. 372/1990 Zb. § 47 ods. 1 písm. d, a za poškodenie alebo úmyselný pokus o poškodenie cudzieho majetku  - Zák. 372/1990 Zb. § 50 ods. 1 blokovou pokutou do výšky 33€.

V prípade spôsobenej škody nad 266 € ide už o trestný čin

Poškodzovanie odpadkových košov nie je problém, ktorý trápi len Vlčince. Vo viacerých mestských častiach sú umiestnené plastové zberné nádoby, ktoré niekedy nevydržia ani mesiac. Často sú po umiestnení do niekoľkých dní posprejované, v horšom prípade prasknuté alebo podpálené. Predchádzať podobným situáciám môžu jedine sami obyvatelia, ktorí si všímajú svoje okolie a v prípade poškodzovania majetku kontaktujú mestskú políciu.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu