Cena vodičáku v Žiline nebude stúpať vo všetkých autoškolách


Foto: Cena vodičáku v Žiline nebude stúpať vo všetkých autoškolách

Autoškoly budú onedlho musieť do svojich áut doplniť monitorovacie zariadenia. Tie budú sledovať žiakov a ich jazdy. Prevádzkovatelia autoškôl majú čas do konca novembra, aby do všetkých áut nainštalovali identifikačné zariadenia. Sledovať sa budú najmä počty povinných jázd a hodiny teórie.

Zmeny môžu priniesť zdražovanie a cena kurzu sa môže zvýšiť aj o viac ako 100 eur. Aktuálne ceny sa pohybujú v rozmedzí 350 - 550 eur. 

Cenu budú musieť zvýšiť len niektoré autoškoly

Zmena cien sa týka predovšetkým tých autoškôl, ktoré v súčasnosti ponúkajú veľmi nízke ceny kurzov a autoškôl s malým počtom žiakov. Informácie, ktoré zverejnil portál Žilina24 vo svojom článku, prezentujú vyjadrenie troch žilinských autoškôl, ktoré budú musieť ceny kurzov zvýšiť.

“Predpokladáme, že zvýšenie bude predstavovať od 80 – 150 € na žiadateľa,” uviedol Jozef Bebjak z autoškoly Easy.

”Čo sa týka ceny, tak určite áno. V akom rozsahu ešte momentálne neviem povedať,” uviedla Autoškola ČEKO.

“Cena kurzu sa zvýši. Pôjde o sumu približne 200 eur,” uviedol Dušan Virdzek z autoškoly Viky.

Koho sa inštalácia monitorovacích zariadení nedotkne?

Oslovili sme aj najväčšiu autoškolu v Žiline, ktorou je Autoškola Líška, a tam nám bolo povedané, že ceny kurzov sa meniť nebudú. 

Ceny jednotlivých kurzov sa u nás vyvíjali postupne, rokmi a preto vždy odrážajú reálne náklady na ich absolvovanie. Pridanie monitorovacích zariadení do áut teda naše cenníky neovplyvní,” uviedol Ľubomír Líška.


Ako to bude fungovať

Každé vozidlo autoškoly musí byť vybavené vysielačom polohy s GPS čipom. Jeden čip aktivuje žiak na začiatku a konci jazdy buď priložením špeciálneho elektronického kľúča (niečo podobné, ako pri otváraní vchodových dverí panelových domov) alebo kartou, druhý čip je určený pre inštruktora.

Problémy môžu nastať v prípade, že žiak svoj identifikačný kľúč stratí. V takom prípade musí autoškola požiadať zodpovedný úrad o vydanie nového a autoškoly netušia, ako dlho to potrvá. Kľúče žiakov, ktorí úspešne absolvovali kurz, sa budú posielať na úrad, kde sa budú nahrávať nové identifikačné údaje.

Väčšina autoškôl, ktoré médiá v tejto veci oslovili, súhlasí s novým systémom monitorovania žiakov. Súhlasia predovšetkým s tým, že najmä mladší ľudia sa naučia zodpovednosti. Skúsenosti inštruktorov jasne hovoria, že mnohí žiaci chodili na hodiny teórie alebo na jazdy neskoro, prípadne vôbec neprišli.

Žiak dostane to, za čo zaplatil

Čitatelia nás už v minulosti upozornili na to, že niektoré autoškoly zvykli kurz skracovať a to tak, že zapísali všetky jazdy ako absolvované a žiak ich neodjazdil. Výsledkom mohlo byť aj ušetrenie nákladov pre autoškolu, žiak však zostal ukrátený. Autoškoly budú preto musieť žiakovi poskytnúť celý výcvikový čas, na ktorý má nárok, v opačnom prípade systém nevytlačí certifikát o absolvovaní kurzu. Ten je podmienkou pre účasť na skúške.

Nie je ale známe, čo sa stane, ak žiak napríklad zmešká autobus a príde o pár minút neskôr a inštruktor nemôže jazdu natiahnuť. Takéto meškania sa môžu časom nakopiť a chýbajúci čas si bude musieť žiak odjazdiť. A to aj vtedy, ak pôjde napríklad len o pár minút. V opačnom prípade sa nedostane ku skúškam.

Ak hľadáte overené testy na autoškolu, alebo zoznam žilinských autoškôl, nájdete ich aj u nás na adrese http://www.zilinak.sk/autoskola.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu