Kriminálny úrad tajne vyšetroval obchod s falzifikátmi autodielov, včera v noci colníci zasiahli


Foto: Kriminálny úrad tajne vyšetroval obchod s falzifikátmi autodielov, včera v noci colníci zasiahli
Galéria: 4 fotky
Foto: financnasprava.sk

Colníci Kriminálneho úradu finančnej správy (KUFS) takmer 6 mesiacov tajne vyšetrovali obchod s falošnými náhradnými dielmi do automobilov. Akcia dostala krycí názov „DETTO“ a škoda sa odhaduje na cca 50 000 eur.

Včerajšia noc v žilinskom kraji bola pre colníkov z KUFS a Colného úradu Žilina rušná. Počas kontrolnej akcie preverili jednu maloobchodnú prevádzku a tri veľkokapacitné sklady. Spoločnosť, na ktorú sa zamerali sa oficiálne zaoberá predajom náhradných dielov na najpredávanejšie značky osobných áut.

Počas noci skontrolovali viac ako 160 000 náhradných dielov, podozrivých je 203 kusov

Počas nočnej kontrolnej akcie colníci spolu s prizvanými odborníkmi na falzifikáty náhradných dielov do osobných automobilov skontrolovali desiatky tisíc skladových položiek. Z tohto množstva colníci zaistili 203 kusov náhradných dielov z dôvodu, že ide pravdepodobne o falzifikát. Hodnota zaisteného tovaru činí podľa údajov kontrolovanej spoločnosti sumu takmer 7 000 eur.

Akcia podľa našich informácií súvisela s kontrolovaním patentovaných dielov jednej z automobiliek, ktorá prednedávnom zakúpila patent na ich predaj na území Slovenska a Česka. Na základe toho nie je povolené predávať na území SR iné diely ako priamo originálne z dielne automobilky. V súčasnosti preto prebiehajú v spoločnostiach zaoberajúcich sa distribúciou náhradných dielov neohlásené kontroly, ktoré majú tieto diely odhaliť. Medzi podozrivými zadržanými dielmi boli kapoty, blatníky a svetlá, celkovo majú podozrivé položky podľa informácií colnej správy podiel len 0,12 percenta na skladových zásobách.

.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: financnasprava.sk