Vandalizmus a zničená časť mobiliáru v Lesoparku Chrasť, chystá sa kompletná obnova


Foto: Vandalizmus a zničená časť mobiliáru v Lesoparku Chrasť, chystá sa kompletná obnova
Galéria: 7 fotiek

Čitateľka nám zaslala fotografie z Lesoparku Chrasť, ktoré ukazujú následky vandalizmu a tiež opotrebovania časti vybavenia detského ihriska. Lesopark pritom prechádza postupnou obnovou, niektoré atrakcie pre deti sa však v súčasnej dobe využívať nedajú. “Už to ani zďaleka nie je bezpečné miesto pre deti. Teda, niektoré časti Lesoparku,” dodala čitateľka Monika, ktorá nám fotografie zaslala.

Problém sa týka napríklad detskej šmýkľavky, ktorá je opotrebovaná až do tej miery, že spúšťanie sa na nej by mohlo deti ohroziť. Takisto chýbajú na niektorých atrakciách priečky rebríka, prípadne hojdačky sú z časti odlomené.

Lesopark pritom prechádza postupnou premenou, ešte začiatkom roka sa mali všetci občania Žiliny možnosť vyjadriť k zmenám, ktoré by privítali. Zásadná onbova mobiliáru prebieha postupne, mestská Nadácia Žilinský lesopark disponuje na túto obnovu prostriedkami vo výške približne 160 000 eur.


“Momentálne je v príprave projekt obnovy areálu detského ihriska, predpokladáme, že na jeseň prebehne verejné obstarávanie na zhotoviteľa. V rámci obnovy predpokladáme výmenu detských prvkov, renováciu sôch a doplnenie mobiliára tak, aby sa naplnila nová koncepcia tohto priestoru. Ostatné názory Žilinčanov, ktoré sme získali vďaka dotazníku sme vyhodnotili a ďalšie plánované projekty v lesoparku budú reflektovať aj názor verejnosti,” uviedol člen správnej rady Nadácie žilinský lesopark Vladimí Randa.

V parku hliadkujú policajti, poškodené časti mesto opraví

Park majú od začiatku letných prázdnin na starosti policajti z Vlčiniec, pravidelne hliadkujú. “Lesopark patrí od 1. 7. 2016 do okrsku Vlčince. Hliadky Mestskej polície Žilina kontrolujú okolie a vnútro Lesoparku Chrasť v nepravidelných obchôdzkach, prípadne reagujú na oznamy od občanov. V minulosti sa Mestskej polícii Žilina podarilo zadržať niekoľko osôb pri pokuse poškodzovať vybavenie Lesoparku Chrasť,” uviedol hovorca mesta Pavol Čorba.

”Čo sa týka aktuálneho stavu ihriska a jeho súčastí, samozrejme, že nás jeho neutešený stav mrzí, no keďže NŽL bola založená za účelom investícií do rozvoja lesoparku a nie údržby, tak takéto bežné opravy nie sú v našich právomociach, ani pláne. Údržba mobiliáru stále ostáva na Meste Žilina, resp. zazmluvnených spoločnostiach, ktoré sa o tento mobiliár starajú. Veríme, že opravy sa udejú v krátkom čase,” doplnil Randa.

Mesto poškodené zariadenie opraví, mobiliár bude navyše kompletne vymenený počas rekonštrukcie. ”Údržbu mobiliáru v Lesoparku Chrasť vykonávame pravidelne a podľa možností. Dochádza však k jeho častému opotrebovaniu, príp. poškodeniu vandalmi. V blízkej dobe opäť a znova opravíme poškodené časti detského ihriska. Kompletnú opravu či výmenu mobiliáru môžu obyvatelia očakávať až v rámci plánovanej veľkej rekonštrukcie Lesoparku Chrasť,” uzavrel Čorba.






Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu