V pediatrickom stacionári od začiatku prázdnin ošetrili 45 detí, za 12 rokov ich bolo 144 tisíc


Foto: V pediatrickom stacionári od začiatku prázdnin ošetrili 45 detí, za 12 rokov ich bolo 144 tisíc

Počas prvých dvoch prázdninových týždňov vyšetrili v príjmovej ambulancii detského oddelenia Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline 200 detí, 45 z nich absolvovalo krátkodobý pobyt v pediatrickom stacionári detského oddelenia. „Dôvodom krátkodobej hospitalizácie boli problémy detí so zažívacím traktom, ktoré sa prejavovali zvracaním, hnačkami, bolesťami hlavy a teplotami,“ uviedla Magdaléna Padalová z pediatrického stacionára.

Do pediatrického stacionára, ktorý v žilinskej fakultnej nemocnici s poliklinikou funguje od novembra 2003, prichádzajú deti od praktických lekárov a pediatrov slúžiacich lekársku službu prvej pomoci. „Detský stacionár vznikol v súlade s myšlienkou, že dieťa má byť hospitalizované len vtedy, ak mu nemôže byť poskytnutá medicínska a ošetrovateľská starostlivosť ambulantne. Našim cieľom je čo najkratší pobyt dieťaťa v zdravotníckom zariadení. Samozrejmosťou je možnosť pobytu rodiča s dieťaťom v stacionári,“ priblížil primár pediatrického oddelenia žilinskej nemocnice Juraj Kováčik. Podľa ďalšieho vývoja zdravotného stavu sú deti zo stacionára buď prepustené do starostlivosti praktického pediatra, alebo sú hospitalizované.

Za dvanásť rokov existencie ošetrili v pediatrickom stacionári viac ako 114 tisíc detí. Za posledných päť rokov ich každý rok bolo ošetrených viac ako šesť tisíc. Do stacionára detského oddelenia sú prijímané stavy, ktoré vyžadujú krátkodobú rehydratačnú liečbu – najmä gastroenteritídy s ľahkou dehydratáciou, deti s akútnymi respiračnými, febrilnými ochoreniami, ale i deti vyžadujúce liečbu ľahších foriem alergických reakcií.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu