Počas tohto leta budeme môcť opäť sledovať meteorický roj Perzeidy. Kde sa to v Žiline oplatí?


Foto: Počas tohto leta budeme môcť opäť sledovať meteorický roj Perzeidy. Kde sa to v Žiline oplatí? Foto: ilustračné

Poznáte meteorický roj Perzeidy? Je to množstvo padajúcich hviezd, ktoré pripravia na nočnej oblohe úchvatné divadlo. A to všetko budeme môcť pozorovať aj tento rok, už onedlho.

Perzeidy patria medzi najpravidelnejšie meteorické roje. Prichádzajú v lete, na začiatku augusta a pozorovať ich možno až do konca mesiaca. Maximum by nás tento rok malo čakať v noci z 11. na 12. augusta.

Predpovedaná frekvencia býva 50 meteorov za hodinu, môže to však byť menej, ale aj viac. Stáva sa, že niekedy napríklad pol hodinu nevidno ani jeden a následne ich príde hneď niekoľko za sebou. Netreba preto strácať trpezlivosť a zážitok sa určite dostaví.


Kde sa dá najlepšie pozorovať?

V Žiline žiaľ nie je žiadne geograficky preferované miesto, odkiaľ by bolo možné tento meteorický roj pozorovať v ideálnych podmienkach. Existujú však miesta, kde stretneme každý rok množstvo pozorovateľov a nadšencov.

Žilinčania vyhľadávajú miesta, kde pochopiteľne nie je veľa svetla a pozorovanie nerušia osvetlené reklamné pútače, či verejné osvetlenie.

  • Najviac ľudí je možné stretnúť počas maxima meteorického roja na letisku pri obci Rosina
  • Druhým miestom je Straník, ale z jeho zadnej strany, ktorá nemá výhľad na mesto
  • Niekoľko pozorovateľov zavíta každoročne aj na neďaleký Polom
  • Najlepšie hodnotené miesto je v Terchovej a Vrátnej

Podľa slov samotných pozorovateľov je v oblasti obce Terchová najmenej rušivých elementov. Je ale potrebné nájsť takú lokalitu, v ktorej nebudú prekážať vysoké kopce a hory. Potom už stačí len karimatka, deka a trochu trpezlivosti :-)

FB event: https://www.facebook.com/events/1562870427350557/

Miesto: -
Dátum: 10.08.2016 - 22:30



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu