VIDEO: Dnes prerazili druhú rúru v tuneli Ovčiarsko


Foto: VIDEO: Dnes prerazili druhú rúru v tuneli Ovčiarsko
Galéria: 4 fotky
Foto: NDS

Pár mesiacov po prerážke severnej rúry tunela Ovčiarsko sme za účasti generálneho riaditeľa NDS Róberta Auxta prerazili aj druhú tunelovú rúru. V geologicky mimoriadne náročnom teréne ju baníci razili necelé dva roky.

Stavba diaľnice D1 Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka, ktorej súčasťou je okrem tunela Ovčiarsko aj tunel Žilina, je mimoriadne špecifická z hľadiska geologických podmienok. Na stavbe bolo identifikovaných niekoľko zosuvných miest, ktoré museli asanovať a realizovali sa tiež odvodňovacie vrty, úlohou ktorých je znižovať hladinu podzemnej vody.

Po dobudovaní tohto úseku ušetrí motorista medzi Bytčou a Martinom 9 minút v porovnaní s jazdou po ceste prvej triedy.


Severnú tunelovú rúru Ovčiarska prerazili na konci apríla. K prerazeniu došlo presne po 18 rokoch od momentu prerazenia prieskumnej štôlne. Baníci prerazili južnú tunelovú rúru v utorok 12.07.2016.


Cena za vybudovanie diaľnice D1 Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka je 427 miliónov eur. Projekt je financovaný zo zdrojov Európskej únie a štátneho rozpočtu. Zmluvné ukončenie výstavby je naplánované na začiatok roka 2018. Zhotoviteľ žiada o predĺženie výstavby s termínom 10/2018, ktorý je predmetom rokovania.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: NDS