Pekný a ľahký výlet bicyklom okolo Lietavského hradu


Foto: Pekný a ľahký výlet bicyklom okolo Lietavského hradu

Cyklisti a cyklistky často hľadajú dobrý tip na výlet. Cez leto sa ponúka viac možností, kam sa vybrať a prevetrať si hlavu. Po horúcom dni strávenom v práci v meste asi každému dobre padne, ak sa mu podarí vypadnúť zo zhonu a ruchu mesta. Nároční cykloturisti sa zameriavajú na dlhšie trasy a hľadajú viac zaujímavých prvkov počas trasy, teda viac prevýšení, výšľapov do vrchov a zjazdov dolu kopcom.

 

Z Lietavskej Lúčky do Babkova

Tí menej nároční určite ocenia tip na krátky výlet, ktorý sa dá spraviť sa krátko, pričom by bolo ideálne, keby trasa ponúkala aj niečo pekné. Jednou z takýchto trás môže byť napríklad trasa okolo Lietavského hradu. Trasa je nenáročná, dlhá 18,4 km a počas bicyklovania vás bude stále držať v dobrej nálade pohľad na Lietavský hrad.

Dalo by sa povedať, že celá trasa je symetrická, čo sa týka prevýšení a zostupov. Asi v polovici celého úseku sa dostanete do najvyššieho bodu a odtiaľ sa miernym zjazdom dostanete naspäť. Trasa začína v 370 metroch nadmorskej výšky v Lietavskej Lúčke. Odtiaľto sa vyberiete smerom na Lietavu. Do Lietavy takto prejdete 3,2 kilometra a nastúpate si 59 výškových metrov. 


Z Lietavy sa vyberiete do 2,5 kilometra vzdialeného Podhoria. Ako sme spomínali, prvá polovica trasy je o stúpaní, takže sa miernym stúpaním dostanete do 460 m.n.m. v Podhorí. Tu vás bude čakať asi najnáročnejší úsek, aj keď by sa o jeho náročnosti dalo polemizovať. Z Podhoria totiž budete stúpať do Babkova. Tento úsek je dlhý 1 kilometer, na ktorom musíte zvládnuť prevýšenie 20 metrov.


Polovica úseku

Asi pre každého cyklistu je potešujúca správa, že sa na svojom vytýčenom úseku dostal do najvyššieho bodu a už ho čaká iba klesanie. Ten pocit, že ste to dali je veľmi uspokojujúci a navyše si užívate krásu prírody s pekným výhľadom. V Babkove sa totiž ocitnete v 480 metroch nad morom a po prejdených necelých 7 kilometroch sa môžete zastaviť na kofole alebo nealko pive.

Ďalej vás bude čakať iba klesanie. V Babkove si môžete vybrať, či sa vrátite tou istou trasou naspäť, alebo budete pokračovať ďalej po okruhu. V druhom prípade sa teda z Babkova vyberiete na Lietavskú Svinnú. Tento úsek je dlhý 3 kilometre a klesnete 60 metrov.

Záver trasy

Z Lietavskej Svinnej sa vydáte na 3,8 kilometra dlhý úsek, na ktorom vás čaká opäť mierne klesanie. Dostanete sa až na cestu medzi Porúbkou a Lietavskou Lúčkou. Aj tu sa dá rozhodnúť, či si ešte zájdete do blízkej Porúbky, alebo to rovno stočíte na Lietavskú Lúčku.

Pre tých z vás, ktorí sa okrem aktívneho športovania venujú aj sledovaniu rôznych športových zápasov vám ponúkame tip, kde môžete sledovať aktuálne výsledky, a to http://extra.bet365.com/news/sk/. Sledovať sa dá napríklad práve začínajúca Tour de France, prebiehajúce Euro a iné podujatia. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu