Žilinský expolicajt Ján Antoška dostal za pokus o vraždu trest 22 rokov


Foto: Žilinský expolicajt Ján Antoška dostal za pokus o vraždu trest 22 rokov Foto: ilustračné - čas.sk

Dnes vymeral Okresný súd v Žiline bývalému kriminalistovi Jánovi Antoškovi za pokus o obzvlášť závažný zločin vraždy a zločin nedovoleného ozbrojovania až 22 ročný trest odňatia slobody. Obhajca Jiří Martaus sa voči rozsudku odvolal, rozsudok komentoval nasledovne:  „Rozsudok je založený na jasnovidectve, nie na dôkazoch.“

Expolicajt súdu tvrdil, že policajtov nechcel zraniť ani zabiť

Súd akceptoval návrh prokuratúry. „S rozhodnutím súdu som spokojný, pretože v tomto rozhodnutí boli plne akceptované návrhy obžaloby, čo sa týka uznania viny aj navrhovaných trestov,“ uviedol k rozsudku prokurátor Krajskej prokuratúry Žilina Alexander Fenik.

Antoškov prípad preslávila prestrelka z augusta roku 2014. Vtedy sa expolicajt zabarikádoval v rodičovskom dome v Liptovskom Mikuláši, kde sa ukrýval ako hľadaná osoba pre sériu lúpeží. Po príchode policajtov na nich strieľal, pred súdom tvrdil, že ich chcel len spomaliť, aby si mohol premyslieť ďalší postup.

On je ochotný znášať následky za svoje konanie, ale za to konanie, ktoré sa skutočne stalo. Skutok, ktorý sa naozaj stal, by som klasifikoval ako útok na verejného činiteľa. Veď 22 rokov dostávajú vojnoví zločinci a tu niekto mal údajne modrinu,“ uviedol Martaus na margo zranenia jedného zo zasahujúcich policajtov.

Hovorca Krajskej prokuratúry v Žiline Milan Cisarik ale toto tvrdenie považuje za účelové. „Podľa nášho názoru tento trest zodpovedá závažnosti tohto konania. Ak niekto strelnou zbraňou mieri na človeka, hoci aj zasahujúceho policajta, ide v tomto prípade o pokus obzvlášť závažného zločinu vraždy,“ upresnil Cisarik.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu